Politic

ALDE – partid nou cu oameni vechi

aldeScrutinul pentru locale, precum şi cel pentru generale din anul 2016 va oferi electoratului ocazia să aleagă dintr-o paletă variată de partide politice, multe dintre acestea fiind la prima experienţă în alegeri. Astfel că, pe scena politicii autohtone, şi-a făcut apariţia un nou partid, ce a luat naştere prin fuziunea a două formaţiuni politice mai vechi. În acest sens, preşedintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele PC, Daniel Constantin, au semnat protocolul de fuziune prin contopire a celor două formaţiuni politice, au adoptat programul politic, precum şi statutul noului partid, luând astfel naştere ALDE, partid ce se vrea a treia forţă politică din România şi, totodată, urmăreşte participarea la alegerile locale din 2016 pe cont propriu, fără să mai fie necesare alianţe electorale cu alte partide.

Ce poate fi pus sub semnul întrebării, luând în calcul intenţia de a participa pe cont propriu la alegerile din 2016, este modul în care şi-au propus liderii noului partid să impresioneze electoratul şi să atingă pragul minim de 5 procente care să-i permită accesul în Legislativ, având în vedere că, până în prezent, PLR nu a participat la niciun scrutin, fie el pentru locale ori generale, iar PC a intrat în alegeri numai în alianţe electorale.

Dar, în actuala legislatură, deşi niciuna din formaţiuni nu a participat la alegerile din 2012, noul partid are nu mai puţin de 41 de parlamentari, fiind al patrulea ca forţă în Parlament, după PSD, PNL şi UNPR.

În ce priveşte oarganizarea, până la 1 ianuarie 2017, ALDE va avea o conducere bicefală, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin fiind copreşedinţi. Aceasta se va propaga şi la filialele judeţene, urmând ca Ică Florică Calotă şi Paul Chicu să fie copreşedinţi ai ALDE Teleorman. Despre modul în care va decurge fuziunea la nivelul filialelor judeţene, nu se poate spune mare lucru deocamdată. Ceea ce poate fi cu uşurinţă remarcat este faptul că, deşi un nou partid şi-a făcut apariţia pe scena politică, oamenii sunt cam tot cei cu care s-a obişnuit electoratul.

Mai mult, după cum însuşi copreşedintele ALDE Teleorman a declarat, liderii noii formaţiuni poartă negocieri cu parlamentari ai altor partide pentru a-i coopta. Astfel, se poate spune că ALDE, pe lângă faptul că nu aduce figuri noi în prim-plan, se conturează într-un veritabil adept al traseismului politic. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.