Eveniment

Al doilea caz de pestă porcină confirmat în Teleorman, la o gospodărie din Cucuieți/ Măsuri sporite de protecție și în Brebina și Gresia

Al doilea caz de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat, la nivelul județului Teleorman, într-o gospodărie din satul Cucuieți, comuna Scrioaștea, informează DSVSA Teleorman. Totodată, o a doua suspiciune, în cazul unui porc provenit dintr-o gospodărie din localitatea Drăgănești Vlașca, a fost infirmată de analizele de laborator.

În cazul cazului confimat de pestă porcină, din localitatea Cucuieți, au fost deja luate măsurile imediate ce se impun în astfel de cazuri, încă din momentul în care proprietarul gospodăriei a anunțat autoritățile. Totodată, în cadrul ședinței extraordinare a Centrului Local de Combatere a Bolilor de joi, 18 octombrie, au fost adoptate alte măsuri ce au drept obiectiv limitarea răspândirii virusului la nivelul județului. Sub strictă supraveghere sunt, potrivit planului de măsuri, și localitățile Brebina și Gresia, aflate în imediata apropiere a satului Cucuieți.

Potrivit directorului DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu, spre deosebire de cazul de pestă porcină africană confirmat, tot în această săptămână, la Slobozia Mândra, când a fost vorba despre un porc găsit la marginea pădurii, la Cucuieți este vorba despre un porc dintr-o exploatație, în gospodărie aflându-se alți patru porci.

„Acesta este un caz care se leagă de celeltalte cazuri de pestă porcină confirmate în țară, porcul se afla într-o exploatație în care mai erau alți patru. Suntem înconjurați de județe în care sunt focare de pestă porcină, încă nu putem să ne explicăm cum de cazul confirmat la Cucuieți este la așa mare distanță de focarele din Giurgiu, practic a traversat județul… Noi am luat deja măsurile imediate ce se impun în astfel de cazuri, urmărim să limităm răspândirea virusului. Facem un apel la oameni să nu se apuce să taie porcii, pentru că acesta este cel mai mare pericol de răspândire a viruslui. Mai mult decât atât, există pericolul ca virusul să fie cantonat în congelatoare și să ne trezim peste ceva timp că și alte cazuri”, a precizat Iulian Ianculescu, direcotrul DSVSA Teleorman.

One Comment

  1. Aceasta zona cu pesta porcina este relativ apropiata de zona copilariei domnului Ianculescu Iulian un exemplar porcin de exceptie prin inganfarea si nesimtirea de care da dovada.
    Dureros este ca profesional nu cunoaste nici cat un vacar notiunile elementare al profesiei sale de medic veterinar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.