Social

Ajutorul de înmormântare a fost majorat cu aproape 700 de lei

Începând cu ianuarie 2023, a crescut semnificativ valoarea ajutorului de înmormântare, acordat familiei unei persoane decedate, cu condiția să fi fost asigurat al Asigurărilor Sociale.

După majorarea cu 700 de lei, valoarea acestui ajutor a ajuns la suma de 6.789 lei. Jumătate din acest ajutor se acordă în cazul decesului unui membru al familiei persoanei asigurate, indiferent că este pensionar sau angajat. Pentru această situație, valoarea ajutorului ajunge la 3.395 de lei.

Suma de bani se acordă o singură dată, unui singur mebru al familiei care depune cererea și care prezintă certificatul de deces în original. În cazul în care persoana decedată era pensionară, iar decesul a avut loc înaninte de încasarea pensiei pe luna în curs, se va depune o cerere pentru plata acesteia în numerar sau în contul bancar.

În urma dosarului depus la Casele Teritoriale de Pensii, ajutorul va fi achitat în 72 de ore. Actele necesare pentru obținerea ajutorului sunt: cerere pentru acordarea ajutorului de deces – anexa nr. 11 (de la Xerox); certificat de deces (original); act de identitate al solicitantului (original); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original); dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original); act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original); adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original). În cazul salariaților decedați: adeverinta de salariat care să certifice calitatea de asigurat, cu mentiunea că angajatul nu se afla în concediu fără salariu și nu a avut absențe nemotivate la data decesului; extras de pe REVISAL eliberat de unitatea angajatoare. În cazul persoanei decedate care se afla în concediu medical la data decesului, solicitantul va prezenta copia certificatului medical.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.