Social

Ajutorul de deces pentru anul în curs este de 2.223 lei

În sistemul public de pensii, în afara pensiilor, în condiţii reglementate de legislaţia în vigoare se acordă şi alte tipuri de prestaţii, respectiv tratament balnear pentru asiguraţi şi pensionari, precum şi ajutor de deces, acordat în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru al familiei unuia dintre aceştia.

Potrivit reprezentanţilor Casei de Pensii Teleorman, după decesul unei persoane, apropiaţii defunctului au dreptul să primească o sumă de bani, dacă solicită acest ajutor în termen de 3 ani de la eveniment. Persoana care solicită şi primeşte banii poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, iar în lipsa acestora, orice altă persoană care face dovada că a suportat cheltuielile. Ajutorul de deces se achită în 24 de ore de la solicitare, iar în unele judeţe, dacă dosarul e complet, banii se dau în aceeaşi zi. Dreptul asiguraţilor de deces nu este condiţionat de îndeplinirea unui stagiu de cotizare.

Drepturile financiare sunt diferite, însă, acestea fiind stabilite în funcţie de situaţia persoanei decedate la momentul survenirii evenimentului, respectiv dacă, în ziua decesului, persoana decedată era asigurată şi la zi cu plata contribuţiilor sociale, respectiv angajată cu carte de muncă, şomer sau era minor, elev sau student, sau pensionar, ajutorul este în cuantum de 2.223 lei, pentru anul 2013.

Dacă persoana decedată era majoră (peste 18 ani), dar inaptă pentru muncă, ajutorul de deces se acordă cu condiţia prezentării unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a facut inapt pentru muncă, precum şi data ivirii acesteia.

În cazul în care, în ziua decesului, persoana decedată nu era asigurată în sistemul public, suma cuvenită se reduce la jumătate şi este stabilită pentru anul acesta la 1.112 lei şi poate fi solicitată numai de un membru din familie care este asigurat sau pensionar. Solicitantul va face o declaraţie pe propria răspundere că persoana decedată nu era asigurată sau pensionar. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.