Social

Ajutorul de deces, majorat la 5.163 de lei

Ajutorul de deces acordat de Casa Județeană de Pensii Teleorman a fost majorat începând de vineri, 15 martie, cu aproximativ 20%, de la 4.162 lei, la 5.163 lei, conform Legii nr. 47/2019 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019.

Pe de altă parte, în cazul decesului unui membru de familie, ajutorul va fi de 2.582 lei. Înainte de majorare, ajutorul de deces în cazul unui membru de familie era de 2.081 lei.

Potrivit  normelor legale în vigare, ajutorul va fi acordat persoanei care a suportat cheltuielile în urma decesului, după ce cheltuielile au fost făcute, în conformitate cu Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii.

Astfel, persoana care solicită ajutorul de deces trebuie să facă dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Ajutorul de deces poate fi solicitat în maximum trei ani de la data decesului, şi trebuie achitat de către stat în maximum trei zile lucrătoare de la solicitare, de către Casa Județeană de Pensii Teleorman, în cazul decesului pensionarului sau al unui membru de familie al acestuia; instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.