Social

Ajutor pentru persoanele cu handicap locomotor

Ioan DUMITRESCU

Şedinţa Comisiei de Dialog Social din 1 septembrie a.c. a fost condusă de prefectul Dan Carmen Daniela, şi au participat factori de răspundere în soluţionarea adaptării spaţiilor de utilitate publică la accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap. Toată lumea a căzut de acord asupra faptului că trebuie elaborate planuri integrate de accesibilizare a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, în conformitate cu prevederile art. 61 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, trebuie reglementat accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap în clădirile de utilitate publică, clădirile de locuit, dar şi în mijloacele de transport în comun. Clădirile de patrimoniu şi cele istorice se vor adapta cu respectarea caracteristicilor arhitectonice. În judeţul Teleorman au fost evaluate în perioada 2012-2013 un număr de 162 de clădiri de interes public (universităţi, licee, şcoli, bănci, farmacii), dintre care 71 au fost declarate accesibile, 59 neaccesibile şi 32 moderat accesibile, iar în ceea ce priveşte mijloacele de transport în comun, nici unul nu este accesibilizat.

Soluţia la care s-a ajuns este că trebuie asigurate rampe de acces, dar acestea nu pot avea un unghi mai mare de 5-8 grade, respectiv la o înălţime a rampei de un metru, aceasta trebuie să aibă 12 metri liniari. Ca variantă alternativă ar fi platformele de ridicat, dar acestea, pentru unele din primării reprezintă o investiţie destul de mare, preţul unei platforme ridicându-se la aproximativ 30.000 lei.

Până în momentul de faţă au fost amendate două unităţi administrativ teritoriale, Buzescu şi Brânceni, fiecare cu câte 6.000 lei, pentru că nu au rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii; amenzile au fost plătite, dar rampele de acces tot nu au fost construite, de regulă din lipsa fondurilor, nu din rea voinţă.

La rândul său, Mihai Mitroi, arhitectul şef al municipiului Alexandria, a menţionat că sunt de preferat platformele de ridicat, în locul rampelor, care de regulă se extind şi pe spaţiile verzi. Prefectul Dan Carmen Daniela a concluzionat că se doreşte un plan concret de acţiune, fiindcă trebuie eliminată discriminarea şi izolarea persoanelor cu handicap, în judeţul Teleorman existând aproximativ 8.500 de persoane cu handicap; există nevăzători, cu handicap auditiv, şi aproximativ 2.000 dintre aceştia au un handicap locomotor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.