Social

AJOFM Teleorman organizează cursuri de calificare gratuite pentru şomeri

Monica DUMITRESCU

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman organizează, gratuit, cursuri de calificare/recalificare pentru şomeri. Persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă li se oferă, astfel, posibilitatea dobândirii cunoştintelor teoretice şi practice specifice unei noi meserii care să măreasca şansele ocupării unui loc de muncă.

Programele de formare profesională asigură, conform legii, iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor în căutarea unui loc de muncă. Formele prin care se realizează formarea profesională a persoanelor în căutarea unui loc de muncă sunt: cursuri, stagii de practică şi specializare, precum şi alte forme, în condiţiile legii.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cu modificările şi completările ulterioare, prevede că serviciile de formare profesională se acordă celor care: au devenit şomeri (indemnizaţi sau neindemnizaţi); nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ; au obţinut statutul de refugiat sau altă formă de protecţie internaţională, conform legii; sunt cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România, conform legii; nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie; îşi desfăşoară activitatea în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Serviciile de formare profesională se asigură şi la cererea persoanelor angajate pentru persoanele aflate în următoarele situaţii: persoanele încadrate în muncă, la revenirea din concediul pentru creşterea copilului pâna la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; persoanele care au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacităţii de muncă după pensionarea pentru invaliditate; persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, în locuri de detenţie anume destinate, şi care mai au de executat cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei.

Persoanele care beneficiază de servicii de formare profesională gratuite şi se încadrează în muncă, potrivit legii, pot beneficia în continuare, până la finalizarea programului de formare profesională început, de serviciile de formare profesională gratuite la care aveau dreptul dacă nu s-ar fi angajat.

Planul de formare profesională al AJOFM Teleorman pentru anul 2017 cuprinde o gamă variată de meserii/ocupaţii, incluzând cursuri de calificare/ recalificare, iniţiere, perfecţionare şi specializare. Cursurile de calificare/recalificare se adresează persoanelor cu studii diferite de pregătire (învăţământ obligatoriu, şcoli de arte şi meserii, şcoli profesionale, liceu).

În Planul de Formare Profesională pentru anul 2017 au fost cuprinse următoarele meserii/ocupaţii: agent securitate, barman, bucătar, confecţioner tâmplărie din aluminiu şi mase plastice, comerciant, vânzător mărfuri alimentare, comunicare limba engleză, designer pagina web, îngrijitor bătrâni la domiciliu, inspector resurse umane, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze, lucrător în creşterea animalelor, lucrător în cultura plantelor, lucrător în comerţ, electrician exploatare medie şi joasă tensiune, lucrător în structuri pentru construcţii, operator introducere validare şi prelucrare date, operator confecţioner industrial, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, ospătar(chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie, zidar-pietrar-tencuitor.

Dosarul de înscriere la cursurile de formare profesională trebuie să cuprindă: recomandare de la compartimentul de consiliere AJOFM Teleorman, certificat de naştere original şi copie, buletin/carte de identitate original şi copie, acte studii original şi copie, adeverniţă medicală de la medicul de familie, cu menţiunea: “Apt pentru meseria…”, certificat de căsătorie original şi copie (dacă este cazul).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.