Economie

Agricultorii trebuie să declare până pe 26 mai suprafeţele cultivate şi numărul de animale şi de păsări din gospodării pentru calcularea impozitului

O nouă rundă de calculare a impozitului agricol pe bază de norme de venit se apropie, aşa că agricultorii teleormăneni trebuie să declare până luni, 26 mai, suprafeţele cultivate şi numărul de animale şi de păsări din gospodării, iar impozitul ce va rezulta că trebuie achitat pe baza acestor declaraţii se plăteşte în toamnă.

Astfel, potrivt legislaţiei în vigoare, agricultorii care au peste două hectare de teren sau cultivă legume în câmp peste 0,5 hectare, respectiv viţă-de-vie pe o suprafaţă mai mare de un hectar, mai au termen până pe 26 mai 2014 să meargă la Fisc pentru a depune Declaraţia 221, în care să specifice suprafeţele cultivate. Pe baza declaraţiilor, Finanţele stabilesc impozitul agricol pe care îl are de plată fiecare agricultor, calculat pe baza normelor de venit stabilite de Codul Fiscal. Agricultorii care au de plată impozit agricol trebuie să achite şi contribuţia la asigurările sociale de sănătate, stabilită în prezent la 5,5% din venit.

Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de către Fiscul de care aparţine agricultorul prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit. Acest impozit este final, ceea ce înseamnă că nu se mai fac recalculări pentru că nu este un impozit anticipat.

Impozitul nu se plăteşte de toţi agricultorii, existând şi excepţii. Astfel, nu se aplică impozit persoanelor care deţin sub două hectare cultivate cu cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr. Totodată, nu vor plăti impozit nici persoanele care cultivă legume de câmp pe suprafeţe de până la 0,5 ha, legume în spaţii protejate – până la 0,2 ha, leguminoase pentru boabe sub 1,5 ha. La fel este şi în cazul pomilor pe rod şi viţei-de-vie. Cei care cultivă flori şi plante ornamentale plătesc doar dacă au de la 0,3 hectare în sus.

Nici proprietarii de animale nu sunt toţi oblogaţi la plata impozitului, în acest sector, limita maximă neimpozabilă fiind de două vaci, respectiv 2 bivoliţe, 50 de oi, 25 de capre, şase porci pentru îngrăşat, 75 de familii de albine şi până la 100 de păsări de curte. Gospodarii care depăşesc aceste suprafeţe cultivate şi numărul respectiv de animale plătesc impozitul agricol aplicat la normele de venit stabilite de legiuitor şi introduse în Codul Fiscal. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.