Economie

Agricultorii din judeţ pot solicita sprijin financiar pentru culturile calamitate de secetă

secetaSeceta s-a accentuat în ultima perioadă în judeţul Teleorman, cele mai afectate fiind culturile de porumb şi floarea-soarelui. Acesta este şi motivul pentru care prefectul judeţului, Carmen Daniela Dan, a solicitat primăriilor din Teleorman să aducă la cunoștința cetățenilor, producătorilor agricoli sau asociațiilor agricole, că există posibilitatea de a depune la primărie înștiințări sau cereri privind culturile afectate de lipsa precipitațiilor.

Având în vedere că o parte dintre culturile de floarea-soarelui şi porumb sunt deja vizibil afectate şi fermierii nu îşi vor putea acoperi costurile avute până acum, mai multe primării din judeţ au început deja să pregătească documentaţia pentru a solicita sprijin financiar pentru culturile agricole calamitate de secetă. Până în prezent, în situația privind pagubele fizice și pagubele valorice produse de secetă la culture agricole, plantații, pășuni și fânețe se regăsesc 11 localități, urmând ca în baza rapoartelor operative primite de la comitetele locale pentru situații de urgență, comisia constituită prin Ordin al Prefectului formată din reprezentanți ai DADR Teleorman, ai Direcției Monitorizare, Inspecții, Verificare și Control Teleorman, din cadrul MADR, să se deplaseze în teren pentru evaluarea pagubelor la culturile agricole.

Seceta nu a afectat doar porumbul şi floarea soarelui, acestea sunt culturile vizibil afectate şi care ar putea să nu ajungă la maturiate, ci şi legumele. Legumicultorii sunt afectaţi de secetă, pentru că au costuri mai mari pentru a iriga culturile şi preţurile legumelor sunt scăzute din cauza coacerii timpurii şi a ofertei prea mari.

De altfel, pentru a transmite cât mai repede situaţia la MADR, Carmen Daniela Dan a solicitat ca situația operativă centralizatoare a culturilor agricole afectate de seceta persistentă, să fie transmisă de urgență la Instituția Prefectului, urmând ca reprezentanţii Instituţiei Prefectului să o transmită mai departe către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru solicitarea de asistență financiară din partea Uniunii Europene. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.