Raportul de activitate pentru anul 2014 al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman a fost prezentat miercuri, 28 ianuarie, de directorul instituţiei, Nelu Ionel Oprea, în cadrul unui eveniment organizat în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Teleorman, la care alături de reprezentanţii AJOFM Teleorman au participat prefectul judeţului Carmen Daniela Dan şi Eugen Preda, consilierul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Activitatea AJOFM Teleorman a fost apreciată ca fiind una foarte bună în anul 2014, chiar dacă din indicatorii statistici prezentaţi reiese că cel puţin două dintre principalele trei obiective propuse a fi realizate nu au fost atinse. Este vorba despre reducerea ratei şomajului şi creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă. Potrivit datelor prezentate de directorul AJOFM, anul 2014 a fost încheiat în Teleorman cu o rată a şomajului de 10,92%, mai mare cu 0,26 de procente comparativ cu sfârşitul anului 2013 şi mai mult decât dublă comparativ cu media naţională. În aceste condiţii, Teleormanul ocupă locul al doilea, după judeţul Vaslui, în ierarhia judeţelor cu cea mai mare rată a şomajului.
Numărul şomerilor înregistraţi în baza de date a AJOFM Teleorman la sfârşitul anului 2014 a fost de 18888, cu peste 200 mai mare comparativ cu anul precedent. În schimb, a scăzut cu peste 700 numărul persoanelor care primesc indemnizaţie de şomaj. Dacă la sfârşitul anului 2013 primeau indemnizaţie de şomaj 4114 dintre persoanele înregistrate în baza de date a AJOFM, la sfârşitul anului 2014 numărul acestora a fost de doar 3411 persoane.
În ceea ce priveşte eficienţa şi ponderea măsurilor active pentru stimularea ocupării forţei de muncă, în anul 2014 s-a înregistrat o creştere semnificativă. Atât numărul şomerilor cuprinşi la cursuri de formare profesională, cât şi numărul persoanelor ocupate în muncă crescând cu 20,03% respectiv 16,74%.
În anul 2014, faţă de anul 2013 se constată o creştere semnificativă cu aproximativ 59,36% a numărului total de absolvenţi încadraţi şi o creştere cu aproximativ 65,86% a numărului de şomeri încadraţi înaintea perioadei de indfemnizare. De asemenea, s-a înregistrat o creştere de 3,97% faţă de anul 2013 a persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani sau şomeri unici susţinători ai familiilor monoparentale.
Potrivit Raportului de activitate pe anul 2014, cauzele nerealizării indicatorilor de performanţă în cadrul AJOFM Teleorman au fost: lipsa locurilor de muncă la nivelul judeţului, restrângerea activităţilor a tot mai multe societăţi comerciale, diminuarea locurilor de muncă în rândul agenţilor economici prin folosirea noilor tehnologii în special în domeniul agricol.
La nivel naţional lucrurile stau însă mai bine. Eugen Preda, reprezentantul ANOFM, prezent la Alexandria, a apreciat starea pieţei muncii pe 2014 ca fiind “calmă”, iar situaţia şomajului, staţionară.
“Rata şomajului în România s-a stabilizat undeva la 5 procente din populaţia activă cu o amplitudine a variaţiei de maxim un punct procentual”, a declarat Eugen Preda. Acesta a mai spus că în piaţa europeană a muncii România ocupă locul 9.
În ce priveşte Teleormanul, Eugen Preda a apreciat că Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă este una “harnică”, în ultimul timp înregistrând o creştere semnificativă a activităţilor organizate în vederea reducerii ratei şomajului şi creşterii gradului de ocupare. Acesta a mai subliniat şi că, pe parcursul celor 25 de ani de când activează în structurile Ministerului Muncii, este pentru prima dată când a fost invitat să participe la un astfel de eveniment. “Este un semnal că autorităţile locale acordă interesul care se cuvine acestei probleme atât de importante cum este ocuparea forţei de muncă”, a apreciat Eugen Preda.
Ce sa-i ceri domnului director Oprea Nelu sa reduca somajul.
Anul trecut a fost de 4 ori in Italia si de 2 ori in Spania la specializare.
Grija lui sunt suventiile acordate firmelor Grupului Interagro.