Economie

Aflat sâmbătă la Alexandria, premierul Ponta a precizat că, anul viitor, bugetul pentru sănătate trebuie să fie unul realist

Prezent la Alexandria cu ocazia semnării ordinului de începere a lucrărilor de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria, premierul Victor Ponta a precizat că funcţia de ministru interimar la sănătate nu o va mai ocupa pentru mult timp, în cursul acestei săptămâni va purta discuţii cu Raed Arafat pentru ca acesta să ocupe cu acte în regulă funcţia de ministru, întrucât el a fost cel care, practic, a condus ministerulul în tot acest timp, funcţia ocupată de Ponta fiind doar formală. Tot la Alexandria, primul ministru a declarat că este posibuil ca de anul viitor, în bugetul de stat, pentru sănătate să fie alocat un procent mai mare deoarece acest lucru “este absolut necesar, şi acesta este angajamentul şi la ceea ce lucrează domnul Arafat cu domnul Florin Georgescu. Anul viitor trebuie să avem un buget realist al sănătăţii, pentru că anul ăsta nu a fost realist. De aceea, am spus că s-au terminat banii în septembrie. Degeaba le spui medicilor că n-o să aibă 40 de mii, o să aibă 20 de mii de bolnavi. Tot 40 de mii o să aibă, aşa încât ceea ce e absolut necesar este, anul viitor, să avem un buget realist. Cei de aici, de la spital (n.r. – de laAlexandria), de la spitalele care ţin de Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Sănătate… Nu e cum vrem noi, că noi vrem să se cheltuiască 100 de lei, dar ei cheltuiesc 200, pentru că au bolnavi, au medicamente de plătit, au lucrări de investiţii. Or, ceea ce eu mă oblig şi este absolut important, nu ţine numai de ce îmi doresc eu, ci de ceea ce merită aceşti oameni, este să aibă, într-adevăr, în buget, toţi banii până la sfârşitul anului. Nu să se trezească în luna septembrie că nu mai au bani sau, uite, cum spunea domnul director (n.r. – Valentin Filip), 250 de miliarde datorii. Ce facem? Iar acumulăm datorii, iar tot ne învârtim aşa, într-un cerc vicios. Deci asta este obligaţia mea, ca, anul viitor, sistemul medical să aibă o bugetare realistă, bazată nu pe ce ne dorim, ce-şi doreşte cineva de la Ministerul de Finanţe, ci pe ce se întâmplă în realitate. Avem încă un grad foarte mare de îmbolnăvire, pentru că avem condiţii de muncă, condiţii de alimentaţie, condiţii de viaţă mai rele decât în Uniunea Europeană. Şi, evident, fac tot ce pot să-i conving pe medici, pe cei mai tineri şi pe cei mai puţin tineri, pe asistente, să rămână, totuşi, în România. Dar, la un moment dat, e viaţa lor. Decât să stea aici pe un salariu de 10 ori mai mic şi să mai fie şi certaţi tot timpul, cred că măcar mai mult respect pentru nişte oameni care muncesc în nişte condiţii foarte grele, asta putem să facem, asta nu ne costă foarte mult”.

Întrebat dacă mai sunt şi alte proiecte de reabilitare de spitale în derulare, Victor Ponta a precizat că proiectul care a demarat odată cu semnarea ordinului de începere a lucrărilor de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria este principalul proiect pe sănătate prin Programul Operaţional Regional, în regiune mai fiind un altul la Târgovişte. Dar acesta, cel de la Alexandria, este cel mai mare proiect, suma alocată fiind de peste 80 de milioane de lei cofinanţare Program Operaţional Regional – Consiliu Judeţean. Ceea ce se doreşte şi din 2013 se va pune în practică, în cazul în care USL va forma guvernul, este includerea unităţilor medicale, spitalele în special, în programul de reabilitare termică finanţat de Uniunea Europeană. Pentru că o mare problemă a spitalelor, întâlnită nu doar la Alexandria, este costul încălzirii iarna. Marţi, 6 octombrie, la Bucureşti va veni FMI, principalele teme de discuţie, având în vedere că nu e misiune de evaluare, potrivit premierului, se vor axa pe formarea bugetului pentru anul 2013. Cât despre buget, nu se vor face decât speculaţii şi discuţii, deoarece Victor Ponta declara că proiectul de buget “nu este gata, însă liniile principale, strategia fiscală şi modul în care vedem construcţia bugetului sunt aproape finalizate. Însă, conform legii, şi până la urmă aşa cum e şi de bun-simţ, noul guvern, eu îl consider al USL, dar poate fi, nu ştiu, PDL – PP-DD, noul guvern, în 15 zile, trebuie să prezinte bugetul Parlamentului. De aceea, cred că e foarte important, pe 9 decembrie vor fi alegeri, pe 10 sper ca preşedintele să ia act de rezultatul alegerilor şi să desemneze premierul pentru noul guvern. Pentru că, uitaţi-vă, când vorbim de noul buget, vorbim de modul de funcţionare al spitalelor, vorbim de şcoli, vorbim de administraţiile publice locale. Nu cred că cineva îşi mai poate permite să stăm, aşa, să ne jucăm de-a şoarecele şi pisica între politicieni. Oamenii au nevoie să ştie, de la 1 ianuarie, ce bani au pentru funcţionarea instituţiilor”. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.