Economie

AFJP Teleorman / Precizări privind înregistrarea contractelor de chirii la organul fiscal teritorial

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Teleorman informează contribuabilii persoane fizice care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare și cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, că începând cu data de 1 ianuarie 2023 a fost instituită obligația de a înregistra contractul încheiat între părți, precum și modificările survenite ulterior, la organul fiscal competent.

Astfel, contractele de locațiune încheiate prin înscris sub semnătură privată, care au fost înregistrate la organele fiscale, constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele și în modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

Pentru aplicarea acestor prevederi a fost emis Ordinul președintelui ANAF nr. 114/2019, prin care a fost aprobată procedura de înregistrare a contractelor de locațiune la organul fiscal competent, precum și modelul și conținutul formularului „Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune”.

Prin urmare, pentru contractele de închiriere încheiate după data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – persoane fizice vor avea obligația înregistrării la ANAF în termen de 30 de zile de la data încheierii.

Pentru contractele aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – persoane fizice vor avea obligația înregistrării (dacă nu sunt deja înregistrate) până la sfârșitul lunii martie 2023 (termen de 90 de zile).

Proprietarii – persoane juridice pot opta pentru înregistrarea contractelor de închiriere (numai prin intermediul SPV).

Pentru bunurile deținute în comun, fiecare coproprietar – persoană fizică are obligația înregistrării contractului de închiriere.

Cererea de înregistrare, însoțită de copia contractului de închiriere, se depune de persoanele fizice direct la registratura organului fiscal, prin poștă sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță (SPV).

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.