Economie

AFIR a finanțat proiectele a 1.967 de fermieri/ Valoarea totală, 1 miliard de euro

Prin submăsura 4.1 “Investiții în exploatații rurale” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a finanțat proiectele a 1.967 de fermieri. Reprezentanții AFIR transmit că valoarea totală a contractelor încheiate a fost de 1 miliard de euro.

“Plățile efectuate până în prezent beneficiarilor submăsurii 4.1 se ridică la 650 milioane euro”, potrivit datelor publicate de AFIR.

În ceea ce privește activitățile eligibile pentru primirea finanțării nerambursabile, reprezentanții agenției le prezintă pe cele care au fost desfășurate în anii trecuți, cum ar fi “construcții destinate activității productive, inclusiv căi de acces în fermă, irigații și racordarea exploatației la utilități, modernizarea și dotarea fermei cu mașini, utilaje și echipamente noi”.

Pe lângă toate acestea, finanțarea proiectelor prin submăsura 4.1 a asigurat “construirea, amenajarea și dotarea spațiilor de desfacere și comercializare, precum și alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanț alimentar integrat”.

AFIR prezintă un proiect “ambițios”, ca un exemplu al unui proiect reușit, fiind finanțat prin submăsura 4.1 “Investiții în exploatații agricole” din PNDR 2020.

Andreea Strejuț, administrator al societății Androangus SRL din județul Sibiu a realizat proiectul în anul 2015. Mai apoi, în sesiunea din 2016, proiectul a fost depus, afându-se și acum în curs de implementare.

Pentru amplasarea investiției, înainte de a fi finanțată, Androangus SRL a achiziționat un teren, “primele 29 de animale și a arendat aproape 10 hectare de fâneață pentru a ține animalele în stabulație liberă”.

Reprezentanții AFIR transmit că proiectul se numește “Constituirea unei ferme de bovine de carne, dotată cu toate facilitățile specifice unui flux tehnologic complet”, descriindu-l ca fiind un proiect “ambițios și complex”. Acesta are ca activitate “creșterea bovinelor, inclusiv prelucrarea și conservarea cărnii”, având o valoare totală de peste 3 milioane de euro, dintre care s-a acordat suma nerambursabilă de 1,98 milioane de euro prin PNDR 2020.

Așadar, reprezentanții agenției transmit că, în martie 2021, a fost deschis un “punct de sacrificare la nivelul fermei, respectiv un abator de mici dimensiuni unde se pot sacrifica 2 bovine pe zi pentru tăierile de urgență sau pentru producția proprie”, a cărui suprafață este de 100mp, curprinzând mai multe zone, atât pentru depozitarea frigorifică a semicarcaselor, de tranșare și de prelucrare a organelor, cât și o zonă de livrare și una pentru vestiarele lucrătorilor.

Pentru dezvoltare în cadrul studiului de fezabilitate, obiectivele de investiții propuse prin proiect sunt enumerate de reprezentanții AFIR: construirea de adăposturi pentru animale, a unui sediu administrativ, a unui fânar, silozuri, o unitate de procesare, platforme pentru dejecții, platforme pietonale, echipament pentru producerea energie din surse regenerabile, împrejmuire și branșamente pentru utilități.

Așadar, la momentul actual, agenția a publicat Ghidul Consultativ al acestei submăsuri din sesiunea 2021, pentru cei interesați de depunerea dosarelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.