Social

Afectați de criza economică, teleormănenii se bizuie pe ajutorul din diaspora

La nivelul județului Teleorman, situația financiară este una dramatică, iar nivelul de trai este unul cu mult sub așteptări. Creșterea inflației și, implicit, a prețurilor lasă amprente adânci asupra bugetului teleormănenilor. Cu toate acestea, speranța lor vine de undeva de departe, mai exact din partea diasporei. Pentru mai multe amănunte legate de acest subiect, am solicitat opinia unui reprezentant al unei case de schimb valutar: “În județul Teleorman se observă o scădere a tranzacțiilor valută – lei și invers, sesizabilă cu ochiul liber. Sumele cumpărate sunt mai mici, față de anii anteriori. Ca nivel de cifră, este mai mare, dar mai mică per tranzacție. Acest lucru este pus pe seama migrării foarte mari a populației județului Teleorman din ultima perioadă. Categoriile de persoane care au ales sau care au fost nevoite să rămână în județ primesc sprijin de la apropiații plecați peste hotare. Ca și cifră, sunt mai bine de 15.000 de persoane cu forță de muncă, care au ales să plece în străinătate pentru un trai mai bun”.

Totodată, referitor la situația transferurilor valutare către județul Teleorman, raportată la categoriile de beneficiari, acesta a împărtășit statisticile rezultate în urma tranzacțiilor din unitatea pe care o reprezintă: “Dintr-o marjă totală de transferuri de bani în Teleorman, compania noastră are cel mai mare flux, de peste 50% din totalul transferurilor. Majoritatea persoanelor care primesc bani sunt șomeri, cu un nivel redus de educație, care nu lucrează și, practice, trăiesc din ajutorul celor plecați în străinătate. În această categorie se mai încadrează și părinții, care sunt susținuți de către copiii lor. Tot ceea ce se întâmplă în prezent este un cumul de factori. Consider că și ajutoarele de stat ar trebui să fie atent țintite, deoarece pe termen lung vor avea grave repercusiuni”.

În legătură cu sumele uzuale pe care le primesc teleormănenii, acesta a mai spus că media generală este de 500 de lei per familie, bani ce se adaugă la bugetul personal odată la 2-3 luni. “Statistica ce oglindește realitatea arată faptul că locuitorii județului primesc aproximativ 100 de euro sau lire sterline. Media aproximativă a persoanelor care vin să ridice bani într-o singură zi de la o singură unitate este de 10 persoane, circa 300 de persoane într-o lună. Dintre acestea, 30% sunt romi, alte 30% sunt persoanele de vârstă medie și restul de 40% sunt pensionari. Țările din care se trimit cei mai mulți bani sunt Spania, Italia, Germania, Marea Britanie și Franța”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.