În contextul în care aproape jumătate dintre preşedinţii de consilii judeţene sunt anchetaţi de către procurorii DNA pentru fapte de corupţie, printre care abuz în serviciu, mită sau trafic de influenţă, vicepremierul Liviu Dragnea a făcut o declaraţie cel putin neaşteptată, care a stârnit reacţii dintre cele mai diverse. Preşedintele executiv PSD susţine că va propune ca şefii de judeţ să nu mai fie principalii ordonatori de credite, această responsabilitate urmând să fie preluată de un administrator public.
„Trebuie să stabilim prin lege obligaţia ca preşedintele Consiliului Judeţean să nu mai aibă calitatea de ordonator de credite. Toate atribuţiile executive să fie preluate de un administrator public”, a declarat Liviu Dragnea.
Intenţia vicepremierului este însă privită cu scepticism de preşedinţii de consilii judeţene. Aceştia susţin că modificarea trebuie să fie însoţită de criterii exacte, după care un şef de judeţ să îşi ghideze activitatea. Totodată, există voci care susţin că teoria lui Liviu Dragnea nu face decât să mute puterea din mâna unui om ales de electorat, în mâna administratorului public, care ocupă funcţia prin concurs. Astfel, se va reduce presiunea de pe umerii unui preşedinte de consiliu judeţean, şi va apărea un alt personaj cheie în administraţiile locale. De asemenea, este posibil să apară neînţelegeri între proiectele pe care un şef al judeţului le vede prioritare pentru populaţie şi opinia administratorului public.
Referitor la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea, Adrian Gâdea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, a spus că iniţiativa nu influenţează prea tare judeţul Teleorman, dar că propunerea i se pare oportună, în măsura în care administratorul public va fi ajutorul preşedintelui Consiliului Judeţean. „Judeţul Teleorman are deja un administrator public în persoana domnului Mircea Dumitrescu”, a declarat Adrian Gâdea.
De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean este de părere că astfel se poduce o separare a lucrurilor, în sensul în care preşedintele Consiliului şi consilierii judeţeni identifică necesitatea şi oportunitatea unor proiecte, administratorul public fiind cel care le va duce la îndeplinire.
Nu,aici este o mare smecherie.Seful ciolanului tot prsedintele ramane, dar el numai semneaza documentele!A pasat raspunderea administratorului public si daca doamne fereste vina cumva furtuna(adica DNA-ul,)presedintele este scos din ecuatie,pai nu?