– Intrând direct în subiect, aş vrea să vă întreb, domnule secretar de stat, Adrian Gâdea, ce semnale aveţi din judeţe referitor la stadiul realizării proiectelor accesate anul trecut de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, unde vă ocupaţi direct de aceste proiecte?
– Pot să vă spun că toate proiectele de anul trecut se încadrează în termenele contractuale de execuţie, cum, de altfel, toate investiţiile de la Ministerul Dezvoltării sunt în toate unităţile administrativ-teritoriale în stadii avansate de realizare, o parte în execuţie, iar o altă parte, oricum mai mică decât cea dinainte, în proceduri de licitaţie, din diverse motive pe care le ştie toată lumea interesată în aceste proiecte, mă refer la contestaţiile făcute una după alta. Dacă ar fi să concretizăm, aş putea spune că, în momentul de faţă, sunt în ţară peste 130 de proiecte în medie în fiecare judeţ, pentru alimentarea cu apă, canalizare, asfaltarea drumurilor interioare, dar și pentru reabilitarea unităţilor sanitare, respectiv spitale, şi dotarea lor cu tehnică medicală ultra-modernă, cu aparatură de ultimă generaţie. Practic, fiecare judeţ, va fi în acest an un mare şantier. Aş vrea, totuşi, să punctez că în judeţul Teleorman sunt în prezent în lucru 170 de proiecte, ceea ce înseamnă că primarii au înţeles că, prin cât mai multe proiecte vor reuşi să schimbe faţa comunelor, să realizeze condiţii de trai civilizate pentru toţi locuitorii şi, de ce nu, cu o mare contribuţie spre urbanizarea localităţilor pe care le conduc.
– Asta nu înseamnă că anul acesta nu vor mai putea beneficia de asemenea fonduri. Care este oferta în acest sens, este mai bună decât anul trecut?
– Toate Unităţile Administrativ Teritoriale din ţară vor avea bugete mai bune decât în 2018, fiindu-le astfel asigurate resursele financiare pentru acoperirea în întregime a cheltuielilor de funcţionare şi dezvoltare a unor proiecte şi investiţii locale cu fonduri proprii şi guvernamentale. Concret, fondul de dezvoltare şi investiţii local va fi, în total, de peste 10 miliarde de euro, care vor asigura banii necesari pentru proiecte de alimentare cu apă, canal, drumuri, dar şi şcoli, dispensare şi grădiniţe. Mai mult, începând din acest an, vom acorda fonduri pentru proiecte de reţele de alimentare cu gaze naturale şi în mediul rural. Primarii trebuie să ştie acest lucru şi să depună, cu cât mai repede, cu atât mai bine, proiecte de execuţie a lucrărilor de aducţiune a gazelor în toate Unitaţile Administrativ Teritoriale. Personal, cred că un asemenea proiect este poate cel mai necesar într-o comună pentru că, efectiv, se asigură cele mai bune condiţii de trai în fiecare gospodărie, scutindu-i pe oameni de aprovizionarea cu butelii de aragaz, un lucru extrem de greoi pentru cei în vârstă, şi, ce este cel mai de apreciat, faptul că nu mai cumpără lemne de foc. Se asigură, astfel, condiţii civilizate pentru un trai mai bun, aşa cum trebuie să fie în toate localităţile României.
– Având experienţa conducerii unui judeţ, ca preşedinte al Consiliului Județean Teleorman, ce le-aţi recomanda autorităţilor locale, respectiv primarilor, pentru o reuşită a dezvoltării unităţilor administrative pe care le conduc?
– Aşa cum spuneam şi mai înainte, primul lucru pe care trebuie să-l facă este să depună cât mai multe proiecte, atât pentru fonduri guvernamentale, cât şi europene. Pentru orice investiţie pe care vrea să o facă, există fonduri europene, fonduri care nu s-au consumat în totalitate în nici unul din anii trecuţi. Pierdem mulţi bani şi nu ştiu de ce. Încă o dată, fondurile europene şi cele guvernamentale sunt izvorul nesecat pentru dezvoltarea tuturor satelor și oraşelor din ţara noastră. Sigur este nevoie de multă insistenţă, mai ales în ce priveşte fondurile europene. Dar nu este nimic de netrecut. Cu mai multă organizare şi, aş putea să spun şi răbdare, cred că într-un mandat orice primar poate realiza lucruri pentru care oamenii îl vor aprecia.
– Cu toată agitaţia din politică, anul trecut aţi stat deoparte. Și totuşi, ca preşedinte al PSD Teleorman, cum comentaţi atmosfera în care s-au desfăşurat dezbaterile politice de o parte şi de alta, Putere şi Opoziţie. Mă mai gândesc şi la faptul că în acest an sunt două campanii electorale de susţinut, alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, ceea ce va agita şi mai mult viaţa politică.
– Da, aşa este, dar am pornit de la ideea, şi îmi menţin această părere, că atâta timp cât reuşim să ne realizăm programul cu care am câştigat alegerile locale şi parlamentare de acum doi ani, oamenii realizează că tot acest scandal politic este doar o răbufnire a frustrărilor celorlalte forţe politice, care n-au reuşit să aibă un program de guvernare la nivelul cerinţelor populaţiei. Cu mult curaj, Guvernul PSD – ALDE a mărit salariile, a mărit pensiile, precum şi toate celelalte venituri sociale cuvenite populaţiei. Oamenii au simţit că banii de buzunar sunt mai mulţi, că investiţiile au crescut, mai ales în zonele rurale, subvenţiile pentru agricultură au fost mai mari ca niciodată în ultimii ani. PSD este un partid responsabil şi care nu face altceva decât să guverneze, aşa cum s-a angajat, doar în folosul cetăţenilor şi nu împotriva lor, aşa cum au guvernat în anii din urmă PNL şi PD. Nu cred că în momentul acesta este un cetăţean din România care să nu observe că s-au adus cu mult curaj o serie de îmbunătăţiri structurale şi materiale în toate sferele de activitate. Sigur cele două campanii electorale vor fi probabil destul de dure. Dar, repet, oamenii ştiu acum cine poate şi are curajul ca şi în România să se facă politică prin care oamenii să câştige mai bine, pentru condiţii de trai mai bune.