Politic

Adrian Gâdea: “Foarte multe atribuţii ale acestor instituţii deconcentrate vor trece în subordinea autorităţilor locale, după regionalizare”

adrian gadeaCarmen Dumitrescu

Problema felului în care instituţiile colaborează în interesul cetăţeanului este una pe marginea căreia a curs multă cerneală. Teoreticienii administraţiei publice au venit cu diverse variante de a trata hibele sistemului, însă nici până acum nu s-a putut discuta despre o rezolvare practică. Regionalizarea ar putea fi o soluţie în sensul acesta iar preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea consoderă că numai o colaborare eficientă între instituţiile administraţiei publice locale, parlamentari şi instituţii deconcentrate poate duce la rezultate în interesul cetăţeanului: “Dezvoltarea comunităţilor din acest judeţ depinde şi de eficienţa comunicării dintre administraţiile publice locale din judeţ. Eu mi-am oferit întreaga mea deschidere către colaborarea  cu administraţiile locale şi vom avea cu siguranţă cu toţii sprijinul domnului vicepremier Liviu Dragnea care cunoaşte cel mai bine acest fenomen, al administraţiei publice locale şi al regionalizării. Am spus mai devreme că în general parlamentarii colaborează cu primarii doar în campaniile electorale. Eu cred că prezenţa parlamentarilor în Teleorman cu prilejul întâlnirilor cu primarii demonstrează că se doreşte o colaborare cu administraţiile publice locale şi ea va dura pe toată perioada mandatului colegilor parlamentari. Această colaborare între Asociaţia Comunelor, Consiliul Judeţean şi Agenţia de Dezvoltare Regională cred că va fi benefică pentru perioada următoare. Ne dorim să fim cu toţii o echipă puternică, unită, capabilă să facă lucruri bune pentru cei care ne-au ales să îi reprezentăm”.

O chestiune realmente importantă este legată de instituţiile deconcentrate şi atribuţiile pe care acestea le au. Adrian Gâdea a declarat, cu privire la acest lucru, că nimic nu ar fi mai benefic pentru cetăţean în acest moment decât trecerea unor atribuţii ale deconcebtratelor în subordinea autorităţilor locale: “La fel de importantă este şi colaborarea dintre instituţiile deconcentrate şi fiecare primar în parte, pentru că fiecare primar are în spate un anumit număr de voturi iar când primarul merge la forurile superioare să rezolve o problemă, el o face pentru comunitatea lui. Este extrem de importantă  şi această colaborare cu instituţiile deconcentrate. Foarte multe atribuţii ale acestor instituţii deconcentrate vor trece în subordinea autorităţilor locale, a  Consiliului Judeţean şi consiliilor locale. Consiliul Judeţean se va ocupa de partea de administrare, regiunea se va ocupa de partea de dezvoltare iar la Guvern vor rămâne atribuţiile de control şi atribuţiile de  monitorizare. Eu cred că va fi un lucru benefic ca deconcentratele sau o parte a lor să treacă în subordinea autorităţilor locale pentru că noi suntem cei care din patru în patru ani mergem în faţa oamenilor, suntem cel mai aproape de ei  şi trebuie să ştie că dacă Consiliul judeţean şi instituţiile din subordinea lui nu funcţionează cum trebuie, ei pot schimba lucrurile prin vot. Ceea ce în momentul de faţă nu se întâmplă, pentru că directorii acestor instituţii sunt numiţi, ei nu au legitimitate. Din  momentul în care ele vor trece în subordinea administraţiilor judeţene şi locale, atunci lucrurile se vor derula altfel. Şi vă spun asta pentru că sunt foarte mulţi cetăţeni care vin la mine cu diverse probleme.  Unele sunt de competenţa Consiliului Judeţean, altele de competenţa acestor instituţii deconcentrate. Pun mâna pe telefon, vorbesc cu directorii acelor instituţii, îi rog să îl primească pe cetăţeanul care are o problemă. Într-o zi am avut în  audienţă peste 20 de persoane din care aproape jumătate cu vârste de peste 70 de ani, legate de fondul funciar. Am mers  până acolo încât să trimit şoferul  să ducă acele persoane la instituţiile abilitate, având în vedere că erau şi temperaturi destul de crescute şi exista riscul să li se facă rău. Atunci când deconcentratele vor trece în subordinea noastră, nu vom mai avea astfel de situaţii şi oamenii nu se vor mai plimba dintr-o instituţie în alta.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.