Social

Admiterea în licee 2016. Topul celor mai bune licee din Teleorman

Monica DUMITRESCU

Pentru absolvenţii de gimnaziu, admiterea în învăţământul liceal se face în baza notelor pe care le obţin la Evaluarea Naţională, în proporţie de 75%, şi a mediei generale pe care aceştia au obţinut-o în cei patru ani de gimnaziu, în proporţie de 25%. Numărul total de locuri în clasa a IX-a în liceele din Teleorman este suficient pentru ca toţi absolvenţii de gimnaziu să fie repartizaţi, dacă îşi exprimă opţiuni suficiente şi realiste. Astfel, în Teleorman, conform planului de şcolarizare aprobat, pentru anul şcolar 2016-2017, pentru forma de învăţământ liceal cu frecvenţă zi, sunt disponibile 2632 de locuri, iar numărul absolvenţilor din acest an care susţin Evaluarea Naţională este mai mic de 2500.

Concurenţa este, însă, foarte mare în rândul liceelor de top, unde mediile de admitere sunt mai mari.

Anul trecut, în Teleorman cea mai mare ultimă medie de admitere a fost înregistrată la Liceul Teoretic Zimnicea, specializarea filologie, unde ultimul admis a avut media 8,08. Pe locul al doilea s-a clasat Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” Alexandria, specializarea Matematică-Informatică, unde ultimul admis a avut media 8,04, iar pe locul al treilea Colegiul Naţional “Anastasescu” din Roşiorii de Vede, specializarea filologie, unde ultimul admis a avut media 8. Cu medii peste 7 s-a intrat şi la celelalte specializări de la liceele menţionate, la care se adaugă şi Colegiul Naţional “Al. I. Cuza”, specializarea filologie, unde ultima medie a fost 7,21. În celelalte unităţi de învăţământ s-a intrat cu medii mai mici, multe dintre ele rămânând cu locuri neocupate.

Cele mai multe locuri libere au rămas la licee precum Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Roşiorii de Vede sau Colegiul Tehnic “G-ral. D. Praporgescu” Turnu Măgurele. În Alexandria au rămas locuri libere şi la licee bine cotate, precum Colegiul Naţional “Al. Ghica”, la specializarea matematică-informatică, sau Colegiul Naţional “Al. I. Cuza”, specializarea ştiinţele naturii.

Cea mai mică medie de admitere în Teleorman a fost 2,17, absolventul cu această medie fiind repartizat la Liceul din Drăgăneşti Vlaşca. Peste 400 de elevi din Teleorman au intrat la liceu cu medii de admitere mai mici de 5.00. Aproximativ 100 de elevi au fost admişi la licee tehnologice cu medii de admitere mai mici de 3.00.

Peste 100 de absolvenţi ai şcolilor gimnaziale din Teleorman, majoritatea cu medii foarte mari, au optat şi au fost repartizaţi în licee din Bucureşti, în topul preferinţelor aflându-se Colegiul Naţional “Sfântul Sava”, Colegiul Naţional “Mihai Viteazul”, Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”, Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr”, Colegiul Naţional “Grigore Moisil” etc.

 

Prima etapă a admiterii în licee demarează pe 8 iulie

 

Începând de vineri, 8 iulie, şi până pe 12 iulie, inclusiv, absolvenţii clasei a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională vor putea completa fişele de opţiuni pentru participarea la prima etapă a repartizării computerizate în clasa a IX-a. Acestea se completează la unitatea de învăţământ absolvită în prezenţa profesorilor diriginţi şi a părinţilor. Absolvenţii de gimnaziu din Teleorman care doresc să urmeze cursurile unui liceu din afara judeţului vor completa fişele de opţiuni la centrul special din judeţul în care funcţionează liceul vizat, iar absolvenţii din alte judeţe care doresc să urmeze cursurile unui liceu din Teleorman vor completa fişele de opţiuni la centrul special stabilit la Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” din Alexandria.

Oferta educaţională a liceelor din judeţ a fost prezentată în Ghidul admiterii computerizate, fiecare absolvent primind câte un exemplar. De asemenea, Ghidul a fost publicat pe site-ul oficial al Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman. În acesta, candidaţii pentru unul din locurile disponibile în clasa a IX-a în anul şcolar viitor mai găsesc şi toate informaţiile despre calendarul admiterii, precum şi mediile cu care s-a intrat anul trecut la toate liceele şi specializările din judeţ.

În această etapă pot fi repartizaţi candidaţii care au absolvit gimnaziul anul acesta, precum şi cei din seriile anterioare, care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2016-2017.

 

Cum trebuie completată fişa de opţiuni pentru admiterea la liceu

 

Candidaţii trebuie să completeze opţiunile pe fişa de admitere în ordinea preferinţelor, urmând ca primele poziţii să fie ocupate de liceele la care ei îşi doresc să înveţe, chiar dacă media nu îi avantajează foarte tare în această privinţă. Apoi, imediat trebuie trecute opţiunile cu liceele la care nu i-ar deranja să fie repartizaţi, pentru ca eventual să fie trecute şi locurile de care nu sunt extrem de multumiţi. Aceasta din urmă reprezintă doar o măsură de precauţie, pentru ca elevul să nu rămână nerepartizat. Cu cât mai multe opţiuni, cu atât mai bine pentru că şansele de a intra la un liceu cresc proporţional, chiar dacă media este destul de mică.

Nu trebuie să se completeze o opţiune nedorită în faţa uneia dorite, deoarce prima opţiune este luată în considerare, iar elevul cu medie mare riscă să ajungă la un liceu greşit în cazul în care şi-a completat în mod eronat fişa de înscriere.

Repartizarea computerizată se va desfăşura pe 19 iulie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.