Monica DUMITRESCU
Pentru al doilea an consecutiv, mai mult de jumătate din numărul absolvenţilor de gimnaziu de etnie romă care au optat pentru unul din locurile speciale în clasa a IX-a din liceele teleormănene au ales specializarea filologie.
Repartizarea absolvenţilor de gimnaziu de etnie romă în clasa a IX-a de liceu s-a desfăşurat luni, 11 iulie, la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din municipiul Alexandria. Şi anul acesta, cea mai mare parte a locurilor destinate absolvenţilor de gimnaziu de etnie romă în liceele teleormănene au rămas neocupate. Potrivit prof. Gelu Neagu, inspector şcolar de specialitate în cadrul ISJ Teleorman, doar 38 de absolvenţi de gimnaziu de etnie romă au depus dosarul pentru ocuparea unuia din cele aproximativ 188 de locuri rezervate. La şedinţa de repartizare s-au prezentat însă doar 34 dintre absolvenţii înscrişi. 19 dintre aceştia au optat şi au fost repartizaţi la specializarea filologie în mai multe licee din Teleorman. Doar doi absolvenţi de etnie romă au optat pentru specializarea matematică-informatică, alţi doi pentru specializarea ştiinţe sociale şi unul pentru ştiinţe ale naturii. Pentru specializarea învăţători educatoare au optat alţi doi candidaţi, tot doi candidaţi fiind repartizaţi şi la clase cu profil sportiv. Doi absolvenţi au fost repartizaţi în învăţământul profesional de 3 ani, restul optând pentru alte specializări din cadrul liceelor tehnologice din judeţ.
Cea mai mare medie cu care un absolvent de etnie romă intră, anul acesta, la liceu este de 7,94, iar cea mai mică medie de admitere este 2,37. Doar 15 candidaţi de etnie romă, repartizaţi în liceele teleormănene pe locurile rezervate, au avut medii de admitere mai mari de 5.
Locurile speciale pentru romi care au rămas neocupate vor fi folosite pentru rezolvarea cazurilor speciale, menţionate în metodologia admiterii la liceu.
Numărul mic de candidaţi pentru aceste locuri înregistrat anul acesta, dar şi în anii anteriori poate fi justificat de faptul că absolvenţii de gimnaziu de etnie romă preferă să nu-şi dezvăluie originea şi să candideze la rând cu ceilalţi elevi la repartizarea în licee, pentru a nu fi stigmatizaţi. O altă cauză a numărului mic de elevi care se înscriu pe aceste locuri poate fi şi lipsa de informare, în ciuda campaniilor pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Asociaţiile pentru romi le-au desfăşurat în ultimul timp. Informaţia se pare că nu a ajuns la toţi copiii şi părinţii acestora, în special la cei care au absolvit unităţile de învăţământ gimnaziale din mediul rural.