Social

Admitere liceu 2016 – Absolvenţii de gimnaziu pot completa fişele de opţiuni începând de astăzi

Monica DUMITRESCU

Începând de vineri, 8 iulie, şi până pe 12 iulie, inclusiv, absolvenţii clasei a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională vor putea completa fişele de opţiuni pentru participarea la prima etapă a repartizării computerizate în clasa a IX-a. Acestea se completează la unitatea de învăţământ absolvită în prezenţa profesorilor diriginţi şi a părinţilor. Absolvenţii de gimnaziu din Teleorman care doresc să urmeze cursurile unui liceu din afara judeţului vor completa fişele de opţiuni la centrul special din judeţul în care funcţionează liceul vizat, iar absolvenţii din alte judeţe care doresc să urmeze cursurile unui liceu din Teleorman vor completa fişele de opţiuni la centrul special stabilit la Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” din Alexandria.

Anul acesta, numărul locurilor disponibile în liceele teleormănene la forma de învăţământ liceal cu frecvenţă zi depăşeşte numărul absolvenţilor de gimnaziu care au susţinut Evaluarea Naţională. Astfel, potrivit planului de şcolarizare aprobat pentru anul şcolar 2016-2017 în clasa a IX-a, învăţământ liceal cu frecvenţă zi, sunt disponibile în liceele din Teleorman, în total, 2632 de locuri.

Anul acesta au susţinut Evaluarea Naţională 2446 de absolvenţi de gimnaziu din care doar 1474 au obţinut medii mai mari sau egale cu 5. Medii sub 5 au obţinut 972 de absolvenţi, 21 dintre aceştia având media 1 şi alţi 83, medii mai mici de 2. Acest lucru nu îi va împiedica să obţină unul din locurile disponibile în clasa a IX. Repartizarea în clasa a IX-a se va face pe baza unei medii de admitere, în care media la Evaluarea Naţională reprezintă 75% şi media generală obţinută pe parcursul celor patru ani de gimnaziu reprezintă 25%.

Oferta educaţională a liceelor din judeţ a fost prezentată în Ghidul admiterii computerizate, fiecare absolvent primind câte un exemplar. De asemenea, Ghidul a fost publicat pe site-ul oficial al Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman. În acesta, candidaţii pentru unul din locurile disponibile în clasa a IX-a în anul şcolar viitor mai găsesc şi toate informaţiile despre calendarul admiterii, precum şi mediile cu care s-a intrat anul trecut la toate liceele şi specializările din judeţ.

Repartizarea computerizată, care se face în funcţie de opţiuni, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, va avea loc pe 19 iulie.

În această etapă pot fi repartizaţi candidaţii care au absolvit gimnaziul anul acesta, precum şi cei din seriile anterioare, care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2016-2017, cu condiţia să fi susţinut Evaluarea Naţională, indiferent de media obţinută.

Candidaţii trebuie să completeze opţiunile pe fişa de admitere în ordinea preferinţelor, urmând ca primele poziţii să fie ocupate de liceele la care ei îşi doresc să înveţe, chiar dacă media nu îi avantajează foarte tare în această privinţă. Apoi, imediat trebuie trecute opţiunile cu liceele la care nu i-ar deranja să fie repartizaţi, pentru ca eventual să fie trecute şi locurile de care nu sunt extrem de multumiţi. Aceasta din urmă reprezintă doar o măsură de precauţie, pentru ca elevul să nu rămână nerepartizat. Cu cât mai multe opţiuni, cu atât mai bine pentru că şansele de a intra la un liceu cresc proporţional, chiar dacă media este destul de mică.

Nu trebuie să se completeze o opţiune nedorită în faţa uneia dorite, deoarce prima opţiune este luată în considerare, iar elevul cu medie mare riscă să ajungă la un liceu greşit în cazul în care şi-a completat în mod eronat fişa de înscriere.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.