Monica DUMITRESCU
UPDATE – Pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei edu.ro a fost publicată ierarhia mediilor de admitere în învăţământul liceal
Începând de vineri, 4 iulie, şi până pe 8 iulie, inclusiv, absolvenţii clasei a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională vor putea completa fişele de opţiuni pentru participarea la prima etapă a repartizării computerizate în clasa a IX-a. Acestea se completează la unitatea de învăţământ absolvită în prezenţa profesorilor diriginţi şi a părinţilor. Absolvenţii de gimnaziu din Teleorman care doresc să urmeze cursurile unui liceu din afara judeţului vor completa fişele de opţiuni la centrul special din judeţul în care funcţionează liceul vizat, iar absolvenţii din alte judeţe care doresc să urmeze cursurile unui liceu din Teleorman vor completa fişele de opţiuni la centrul special stabilit la Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” din Alexandria.
Pentru anul şcolar 2014-2015, în liceele din Teleorman în clasa a IX-a sunt disponibile aproximativ 3000 locuri, mai multe în comparaţie cu numărul absolvenţilor din promoţia curentă care au susţinut Evaluarea Naţională, astfel că toată lumea va intra la liceu. Concurenţă va fi doar pentru ocuparea unui loc în clasele bune din liceele cu prestigiu, în special la specializarea filologie sau mate-info bilingv, unde sunt mai puţine locuri.
Oferta educaţională a liceelor din judeţ a fost prezentată în Ghidul admiterii computerizate, fiecare absolvent primind câte un exemplar. De asemenea, Ghidul a fost publicat pe site-ul oficial al Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman. În acesta, candidaţii pentru unul din locurile disponibile în clasa a IX-a în anul şcolar viitor mai găsesc şi toate informaţiile despre calendarul admiterii, precum şi mediile cu care s-a intrat anul trecut la toate liceele şi specializările din judeţ.
Cum trebuie completată fişa de opţiuni pentru admiterea la liceu
Candidaţii trebuie să completeze opţiunile pe fişa de admitere în ordinea preferinţelor, urmând ca primele poziţii să fie ocupate de liceele la care ei îşi doresc săînveţe, chiar dacă media nu îi avantajează foarte tare în această privinţă. Apoi, imediat trebuie trecute opţiunile cu liceele la care nu i-ar deranja să fie repartizaţi, pentru ca eventual să fie trecute şi locurile de care nu sunt extrem de multumiţi. Aceasta din urmă reprezintă doar o măsură de precauţie, pentru ca elevul să nu rămână nerepartizat. Cu cât mai multe opţiuni, cu atât mai bine pentru căşansele de a intra la un liceu cresc proporţional, chiar dacă media este destul de mică.
Nu trebuie să se completeze o opţiune nedorităîn faţa uneia dorite, deoarce prima opţiune este luatăîn considerare, iar elevul cu medie mare riscă să ajungă la un liceu greşit în cazul în care şi-a completat în mod eronat fişa de înscriere.
Repartizarea computerizată se va desfăşura pe 15 iulie.