Legea finanţării partidelor şi campaniilor electorale adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de Camera decizională, prevede ca fiecare formaţiune politică şi candidat independent înscris în cursa electorală să primească înapoi de la bugetul de stat suma cheltuită în campanie, în termen de 90 de zile de la anunţarea rezultatelor, şi doar dacă se atinge un prag de 3% din voturile exprimate.
Totodată, cheltuielile din campaniile electorale vor fi îndreptate către publicitatea electorală la televiziune, radio, presa scrisă, mediu online, sondaje, pliante şi broşuri. Va fi interzisă distribuţia de bunuri cu însemne electorale, ca de exemplu pixuri, brichete, tricouri, fulare, găleţi etc, precum şi a petrecerilor câmpeneşti cu mici şi bere.
Dănuţ Cuclea, primarul de la Turnu Măgurele, vede finanţarea campaniilor electorale de la bugetul de stat ca pe o variantă optimă de a muta accentul de pe atragerea electoratului prin pachetele electorale către programul politic. „E o decizie corectă, aşa vom fi toţi egali, vom şti cum stăm cu fondurile, ce putem să cheltuim şi, mai ales, pe ce. Eu n-am fost şi nu sunt adeptul campaniilor cu găleţi, mături, făraşe şi pixuri, eu merg şi discut cu omul, îi spun ce am făcut pentru el şi ce mai am de gând să fac şi îl las să decidă dacă merit votul sau nu. Consider că este cel mai important să discut cu omul”, a precizat Dănuţ Cuclea.
Întrebat fiind dacă are de gând să candideze pentru încă un mandat de primar, Dănuţ Cuclea a declarat că este încă devreme, dar ca partidul va decide dacă îl va susţine pentru un nou mandat, iar el va respecta decizia.
Finanţarea campaniilor electorale din bugetul de stat este văzută cu ochi buni şi de Cristi Barbu, edilul de la Suhaia. Mai mult, acesta a menţionat că este o decizie corectă, menită să pună capăt mitei electorale. „Este foarte corect şi poate aşa o să dispară mita electorală, pacheţelele cu făină şi ulei pe care le primea electoratul. Dispar în felul acesta şi sponsorizările şi posibilităţile de şantaj de după campanii, când un ales se simte dator la cei care l-au sponsorizat, şi tocmai de aceea cred că ar trebui să candideze oameni cu posibilităţi financiare ridicate, care să-şi poată face o campanie fără să depindă de banii altora. Eu consider că este important pentru un candidat să-şi informeze electoratul despre programul politic, despre ce are de gând să facă, despre proiectele pe care le are în vedere, aici ar trebui insistat, şi nu pe mita electorală”, a declarat Cristi Barbu.
Referitor la pragul electoral impus de 3%, care permite decontarea cheltuielilor, primarul de la Suhaia spune că nu este unul rezonabil, că este foarte uşor de atins şi că duce automat la creşterea numărului de candidaţi. (Violeta Mocanu)