Politic

Adevărata miză: prezidenţialele

Sorin Ovidiu Bălan

Radu Mazăre a fost reţinut şi a dormit în arest. Mitică Dragomir a fost reţinut şi a dormit în arest. Nicuşor Constantinescu a fost reţinut şi a dormit în arest. Radu Mazăre a fost eliberat şi va fi  cercetat în stare de libertate sub control judiciar. Mitică Dragomir a fost eliberat şi va fi cercetat sub control judiciar. Nicuşor Constantinescu a fost eliberat şi va fi cercetat sub control judiciar. Ştiri care se rostogolesc rapid una după alta, conturând, la prima vedere cel puţin, un veritabil război pentru adevăr şi dreptate. Forţele binelui se bat cu forţele răului. Unii îi arestează, alţii îi eliberează.

Eu cred însă că adevărata miză a acestui joc televizat „live”este cu totul alta decât tragerea la răspundere a celor care au jefuit ţara în ultimii douăzeci şi doi de ani. Miza este una politică şi nimic mai mult. Cred că pe nimeni nu interesează de fapt trâmbiţatele idealuri măreţe pentru care descind în forţă mascaţii şi diferite persoane publice sunt plimbate spre arest cu cătuşe la mână.

Şi mai cred că singurul care nu face parte din acest film, este Mitică Dragomir, care joacă în cu totul altă echipă, la un cu totul alt sport.

De ce cred eu că nu este de fapt decât un joc politic. Mai întâi pentru că totul este un spectacol. De la descinderile mascaţilor, făcând percheziţii în dosare vechi de ani de zile, ca şi când autorii presupuselor fapte sunt idioţi să-şi ţină în casă ani la rând materiale compromiţătoare, şi până la circul cu ridicarea lui Mazăre din restaurant, cu opt luptători din trupele speciale, care de care mai echipaţi pentru război, ca şi când primarul de la Constanţa ar fi fost cel puţin rudă cu Bin Laden.

În al doilea rând, pentru că nu sunt ridicaţi presupuşi infractori decât dintr-o singură parte a spectrului politic.

Ce scop cred eu că are toată această acţiune? Slăbirea puterii de mobilizare a actualului PSD pentru viitoarele alegeri. Este cunoscut faptul că PSD are cea mai bine pusă la punct maşinărie de scos oamenii la vot. Ei bine, griparea acestei maşinării cred eu că este de fapt adevărata ţintă. Pentru că baronii locali conduc de fapt acest angrenaj şi tot ei sunt cei care îl sponsorizează. Să constatăm că sunt vizaţi lideri PSD din judeţe unde la alegerile parlamentare, USL a închis toate colegiile şi a luat de la 51 la 71 la sută. Ori, preocupaţi de propriile dosare, s-ar putea ca aceşti lideri să nu mai fie aşa entuziaşti să trimită la UE foarte de mulţi parlamentari. În plus, activiştii de rând, văzând că partidul, cât este el de mare, nu-i mai poate apăra nici măcar pe şefi, se vor gândi de două ori când li se va cere să distribuie pomeni electorale.

Şi mai cred că ţinta principală nu este neapărat scrutinul europarlamentar. Este clar că PSD va câştiga. Problema este cu cât, pentru că dacă nu-şi va atinge obiectivul de 35 la sută, Victor Ponta va avea o problemă în partid. Dar europarlamentarele nu sunt decât repetiţia.

Miza cea mare se află la iarnă. Alegerile prezidenţiale. Cu maşina de scos oameni la vot gripată, candidatul PSD, cel mai probabil în persoana lui Victor Ponta, va avea serioase probleme. Pentru că la rândul lor, adversarii pe care i-au înlocuit la guvernare au şi ei o maşinărie de vot tot foarte bine pusă la punct şi care nu a fost deocamdată afectată de acţiunile Justiţiei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.