Social

Adăpostul de zi va fi reabilitat până în 2015

Carmen Dumitrescu

Adăpostul de zi pentru persoanele aflate în dificultate s-a divedit a fi, pentru multă lume, o formă de sprijin fundamentală, în lipsa unei astfel de facilităţi, mulţi fiind în situaţia de a locui în stradă. Şi chiar dacă adăpostul nu reprezintă o formă de sprijin gândită pe termen lung, beneficiarii fiind obligaţi ca în termen de şase luni sau un an să găsească soluţii de locuire, el poate reprezenta un mod provizoriu de a-i susţine pe cei care au rămas fără acoperiş deasupra capului, din motive independente de voinţa lor. Pentru a se putea semna contractul de finanţare pentru reabilitarea adăpostului de zi, Consiliul local Alexandria s-a reunit în şedinţă extraordinară pe data de 24 martie şi a aprobat contribuţia municipiului la finanţarea proiectului “Reabilitare adăpost pentru familii, persoane adulte şi copii aflaţi în dificultate”, finanţarea externă fiind binevenită în condiţiile date. Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 implementează elemente ale Strategiei de Dezvoltare a Mediului de afaceri contribuind, alături de celelalte programe operaţionale la realizarea obiectivului de diminuare a disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi media dezvoltării statelor membre ale Uniunii Europene. Prin reabilitarea Adăpostului de zi este vizată îmbunătăţirea condiţiilor pentru cei cazaţi acolo şi creşterea capacităţii de găzduire a Adăpostului, oferirea de asistenţă medicală şi hrană pentru toată poerioada adăpostirii. Proiectul vine aşadar în sprijinul comunităţii pentru rezolvarea problemelor sociale pe care le înfruntă persoanele cu o situaţie socială precară şi aici discutăm despre familii aflate în dificultate temporară sau situaţie de criză ca urmare a unor stări conflictuale, calamităţi, incendii sau familii în curs de destrămare şi fără adăpost, persoane adulte, cu precădere femei, aflate în situaţie de risc social, supuse violenţei domestice şi copii aflaţi în situaţii de risc pe fondul destrămării familiei sau violenţei din familie.

Potrivit primarului Victor Drăguşin, proiectul de reabilitare este extrem de important pentru municipiu, el fiind gândit cu mai multă vreme în urmă, doar că au fost mereu probleme în privinţa finanţării: “Am depus proiectul la Agenţia de Dezvoltare Regională acum cinci ani de zile. Este un proiect care a fost inclus în programul de dezvoltare pentru Alexandria, acest adăpost temporar fiind necesar multora. El este dedicat persoanelor aflate în dificultate, adică celor care, sub o formă sau alta, nu pe fondul propriilor voinţe, au rămnas fără un acoperiş deasupra capului. Valoarea este de puţin peste 3 milioane de lei şi cofinanţarea este de 2%. Din ce bani facem acest proiect? Din nişte resturi neconsumate pe POR, proiectul fiind declarat şi la acea vreme eligibil, dar ieşeam din baremul de finanţare. Eu spun că a fost rea-voinţă atunci şi nu vorbim doar de anul 2009, ci şi de perioada de dinainte. Condiţia pe care ne-au pus-o atât Uniunea Europeană, cât şi Agenţia de Dezvoltare este să  finalizăm lucrarea până la 30 decembrie 2015. Lucru care este posibil, în contextul în care nu vor fi foarte multe contestaţii la licitaţia care se va susţine  abia după ce semnăm contractul. Şi sperăm să semnăm contractul într-o săptămână sau în 10 zile. După cum ştiţi, fostul cămin  al IPTE a fost preluat de municipalitate, parterul şi jum ătate  din etajul I au fost reabilitate tot cu bani europeni, îl avem în administrare şi avem oameni cazaţi acolo. Restul, adică cealaltă jumătate din etajul I, etajul II şi etajul III, precum şi acoperişul  vor fi reabilitate acum. Asta înseamnă încă 34 de locuri de cazare. ”

Valoarea totală a proiectului se ridică la 3.989.459,58 de lei iar contribuţia proprie a municipiului Alexandria este de 141.514,64 lei. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni de la data semnării contractului de finanţare iar durata de execuţie a lucrărilor de reabilitare se va prelungi până la 8 luni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.