Economie

Actualizarea situaţiei privind evoluţia focarelor de Bluetongue în România – 29 septembrie 2014 – În Teleorman, situaţia rămâne aceeaşi – 11 animale bolnave, în trei comune

vaciÎn data de 22.08.2014, a fost diagnosticat primul caz de “Boala limbii albastre”(Bluetongue) în România, în judeţul Buzău. Potrivit ANSVSA, această boală este cauzată de un virus care afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Situaţia focarelor de Bluetongue în data de 29 septembrie 2014, la nivel judeţelor, întocmită de ANSVSA, arată că numărul judeţelor unde evoluează boala a crecut la 23, comparativ cu ultima situaţie prezentată de ANSVSA, iar al comunelor unde boala a afectat efectivele de animale a ajuns la 158 localitati, în care 935 animale sunt bolnave şi 212 au decedat.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala, iar proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. În Teleorman situaţia este aceeaşi, confirmate cu Bluetongue sunt 11 animale, în trei comune, în celelalte rezutatele analizelor deocamdată nu au confirmat existenţa bolii.

DSVSA Teleorman a organizat întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, cu reprezentanţi ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele actualmente libere de boală şi a măsurilor de restricţie a circulaţiei animalelor, pentru judeţele unde evoluează boala.

Având în vedere evoluţia Bolii Limbii Albastre pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus, în cadrul planului de măsuri pentru bluetongue, închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până, duminică, 5 octombrie 2014. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.