Eveniment

Activități dedicate începutului de primăvară la Biblioteca Județeană “Marin Preda”

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, organizează în perioada 2-8 martie 2023 o serie de activități dedicate începutului de primăvară.

Ziua de 1 Martie înseamnă începutul primăverii calendaristice, dar pentru români este strâns legată de tradiția oferirii de mărțișoare, un simbol străvechi prin care se celebrează schimbarea de anotimpuri și renașterea naturii. Potrivit cercetărilor arheologice efectuate pe teritoriul ţării noastre, au fost descoperite amulete asemănătoare mărţişorului, datând de circa 8.000 de ani. Acestea erau reprezentate de pietricele perforate, în culorile alb şi roşu, purtate la gât sub formă de coliere.

Ziua Internațională a femeii este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU și s-a  sărbătorit pentru prima dată în 1975.

Joi, 2 martie 2023, începând cu ora 10.00, preșcolari de la Grădinița cu P.P. Ion Creangă Alexandria, coordonați de educatoarele Ionela Iordan, Violeta Melinte, Ionela Dragomirescu și Madi Bălan vor participa la Sala de lectură a bibliotecii la un atelier de lucru intitulat Parfum de primăvară. În aceeași zi, începând cu ora 12.30, elevi de la Palatul Copiilor Alexandria, îndrumați de prof. Adriana Unteșu vor prezenta, în Sala de lectură, sceneta Mama, doar mama!,  scenetă ce va fi reluată, în altă distribuție și pe data de 6 martie, începând cu ora 12.30.

Elevi de la Școala Gimnazială Mihai Eminescu Alexandria, îndrumați de doamnele profesoare Mihaela Nicolescu și Mihaela Ciofalcă,  vor participa marți, 7 martie, începând cu ora 10.30,  la ateliere de creație intitulate Daruri pentru mame.

Momentul artistic intitulat 8 Martie va fi susținut de preșcolari de la Grădinița Poroschia, coordonați de educatoarele Camelia Vîlcan și Monica Vlad și va avea loc pe data de 8 martie, începând cu ora 10.

În luna martie biblioteca va fi împodobită cu mărțișoare, desene, felicitări și cărți.

De asemenea, vor fi vernisate  expozițiile: Portrete feminine – expoziție de grafică și cărți poștale – colecția Mihai Cătrună; Vine, vine Primăvara! – expoziție de desene, felicitări și mărțișoare realizată de elevi de la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare Alexandria – prof. coord. Carmen Costache; Primăvara în lumină și culoare – expoziție de mărțișoare și felicitări realizată de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 7 Alexandria – prof. coord. Alina Buzatu; Femei celebre – expoziție de carte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.