Eveniment

Activități de informare și prevenire în cadrul campaniei M.A.I. “Alege să fii corect!”

Polițiștii, pompierii și jandarmii teleormăneni au derulat, în perioada premergătoare alegerilor parlamentare, activități de informare și prevenire în cadrul campaniei M.A.I. “Alege să fii corect!”, fiindu-le distribuite cetățenilor materiale informativ-preventive având ca scop promovarea corectitudinii, legalității și responsabilității în contextul alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016.

Prin acest demers, MAI urmărește informarea alegătorilor cu privire la drepturile pe care le au în cadrul procesului electoral, dar și riscurile la care se supun atunci când încalcă prevederile legale referitoare la desfășurarea alegerilor.

Potrivit IPJ Teleorman, pentru încălcarea legislației privind alegerile electorale se aplică o serie de contravenții. Astfel, continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia (10.12.2016 ora 07.00), se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.

Sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor, la sediile secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidați, se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.

Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor – program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite, se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei.

Aplicarea a mai mult de două afişe electorale pe un panou electoral de către fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţiei a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidat independent, se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei.

Organizarea acțiunilor de campanie electorală în spațiile din interiorul unităților de învățământ  în perioada de desfășurare a cursurilor, se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei

În ceea ce privește infracţiunile electorale, potrivit IPJ Teleorman, sub incidența acestora intră oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.