Social

Activitatea Casei Judeţene de Pensii Teleorman a fost apreciată, la nivel naţional, ca fiind foarte bună

IMG_1390Casa Judeţeană de Pensii Teleorman şi-a prezentat, marţi, 3 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, bilanţul de activitate pe anul 2014, în prezenţa secretarului general al Casei Naţionale de Pensii, Tomiţă Murgoci. La bilanţul anului 2014, prezentat de directorul executiv al CJP Teleorman, Emilian Bomboe, susţinut în sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean, a participat şi prefectul judeţului, Carmen Daniela Dan, şi coordonatorul compartimentului de comunicare, Nicoleta Petcu.

Activitatea Casei Judeţene de Pensii, după cum preciza însuşi secretarul general al CNPP, a fost apreciată ca fiind foarte bună, subliniind că la Casa de Pensii Teleorman, Curtea de Conturi nu a depistat nereguli de nici un fel. Directorul Casei Judeţene de Pensii, Emilian Bomboe, a prezentat pe scurt activitatea derulată de CJP în 2014, precizând că anul trecut instituţia pe care o reprezintă a urmărit în permanenţă realizarea sarcinilor ce i-au revenit prin lege pentru aplicarea unitară în teritoriu a legislaţiei din domeniul pensiilor şi asigurărilor sociale de stat şi a programului de dezvoltare economică şi socială a judeţului, principalul obiectiv propus şi atins fiind implementarea modificărilor aduse legislaţiei în vigoare. Exceptând câteva sincope, printre care timpul mare de aşteptare la ghişeu, activitatea casei de pensii s-a derulat fără probleme.

În Teleorman, 38% din populaţia judeţului este formată din pensionari, la finele anului 2014 în evidenţele CJP se afla un număr de 113.552 beneficiari, dintre care 94.148 pensionari din sectorul de stat, 24.608 din sectorul agricol, la această categorie, a pensionarilor din agricultură, Teleormanul ocupa un loc fruntaş la nivel naţional. De altfel, peste 10.800 de pensionari sunt beneficiari ai legilor speciale, în timp ce 74 de persoane beneficiază de pensii comunitare.

De altfel, în Teleorman, 19.257 de persoane sunt pensionari care beneficiază de indemnizaţie minim garantată, care a crescut de la 350 lei la 400 lei, aceştia fiind pensionari care beneficiază de drepturi din pensii cuprinse între 1 leu şi 399 lei. Potrivit legii, pentru toate aceste persoane se acordă venit minim garantat. În ceea ce priveşte cea mai mare pensie din Teleorman, aceasta se acordă unui magistrat şi se ridică la 17.838 lei.

De altfel, spunea Emilian Bomboe, în 2014, în cadrul activităţii de stabiliri prestaţii, s-a constat o creştere a numărului de cereri privind stabilirea de drepturi noi, de la 4.982 de cereri înregistrate în 2013, la 5.661 de cereri înregistrate în 2014. În cazul cererilor pentru acordarea pensiei anticipată sau anticipată parţial, în 2014 au fost înregistrate 897 cereri, faţă de 942 cereri înregistrate în 2013. Referitor la recalcularea drepturilor de pensie în 2014 au fost înregistrate 7.917 cereri, cu peste 1.000 de cereri mai puţine faţă de anul 2013.

Din activitatea CJP Teleorman face parte şi organizarea şi administrarea sistemului de trimitere la tratament balnear a persoanelor îndreptăţite. Astfel, în anul 2014, s-a alocat un totalul de 4.553 locuri de tratament balnear, respectiv bilete de tratament, dintre care cele mai multe au fost eliberate pentru pensionari, 84%, restul fiind acordate persoanelor cu grad de handicap, 336 de bilete, asiguraţi 100 de bilete, precum şi altor categorii.

De menţionat că, pentru a fi rezolvate cât mai multe solicitări, CJP Teleorman a făcut cereri de suplimentare către CNPP, astfel că, în 2014, a fost acordat suplimentar un număr de 1.769 bilete. Comparativ cu anul 2013 s-au acordat cu 220 mai multe bilete de tratament şi cu 51 mai multe bilete gratuite. (C.P.)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.