Economie

Acţiuni pentru combaterea fraudelor în domeniul alimentar. Se caută produse în care carnea de vită ar fi fost substituită cu cea de cal

ANSVSA a demarat un program extins de controale la nivel naţional în vederea conformării prevederilor Deciziei Comisiei nr. 2014/176/UE referitoare la planul de controale coordonate de către Comisia Europeană.

Acest plan de control urmăreşte stabilirea prevalenţei unor practici frauduloase în comercializarea anumitor produse alimentare, prin determinare proteinei (ADN–ului) de cal în produsele alimentare comercializate sau etichetate ca având în conţinut carne de vită.

În acest sens, în perioada 5 – 30 mai 2014, specialiştii DSVSA Teleorman, ca de altfel toţi specialiştii din cadru DSV-urilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, vor preleva probe din supermarketuri, hypermarketuri, măcelării, carmangerii, unităţi de tip catering, fast-food, magazine alimentare, cantine, restaurante, precum şi din depozite şi unităţi de procesare a cărnii din întreg judeţul, respectivdin întreaga ţară.

În cazul acestui control de amploare se vor preleva probe de produse alimentare (carne tocată, carne preparată şi produse din carne) care sunt comercializate sau etichetate ca având în conţinut carne de vită, în vederea determinării fraudelor alimentare produse prin substituirea cărnii de vită cu carnea de cal.

Testarea acestor probe va fi efectuată la Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti.

Raportul preliminar cuprinzând rezultatele analizelor acestor probe, recoltate în cadrul planului coordonat de control, va fi transmis de ANSVSA Comisiei Europene până în data de 22 iunie 2014, conform angajamentelor asumate. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.