Eveniment

Acțiuni de ecologizare în 6 localități de pe Dunăre, inclusiv în Teleorman / 23 de tone de deșeuri din plastic, colectate în cadrul programului Cu Apele Curate

Peste 30 de tone de deșeuri, dintre care 23 de tone de plastic au fost colectate în Săptămâna Apelor, organizată de Asociația Mai Mult Verde în cadrul programului Cu Apele Curate. În cei 3 ani de proiect, au fost colectate în total 220 de tone de deșeuri de pe malurile Dunării și ale afluenților săi.

Mobilizarea voluntarilor a fost una exemplară, Asociația Mai Mult Verde reușind, prin partenerii săi – Administrația Națională Apele Române și asociații și grupuri de inițiativă locală – să aducă la acțiunile de igienizare peste 1100 de voluntari. Astfel, au fost organizate 18 activități de ecologizare în perioada 14 martie – Ziua Internațională a Acțiunii pentru Râuri și 22 martie – Ziua Internațională a Apei, în localitățile din apropierea Dunării și pe râurile Siret, Bicaz, Someș, Jiu, Buzău, Olt și afluenții acestora.

Acțiunile de ecologizare și conștientizare s-au desfășurat în 6 localități de pe Dunăre din județele Brăila, Mehedinți, Teleorman, Giurgiu și Călărași, dar și în localitățile Adjud, Bicaz, Nicolae Bălcescu, Nehoiu, Tg. Jiu, Sf. Gheorghe și Brașov.

“Din păcate, nu există o rețetă perfectă pentru a rezolva problema poluării apelor Dunării. Problemele sunt diferite în fiecare localitate, însă noi credem cu tărie că, prin colaborarea între autorități, asociații, grupuri de inițiativă și cetățeni, putem ajunge să avem peisaje și luciu de apă în care fauna predominantă nu este deșeul.” – Marta Popescu, coordonatorul programului Cu Apele Curate.

Programul Cu Apele Curate continuă în această primăvară cu evenimente comunitare și lansarea unui ghid de bune practici în gestionarea deșeurilor municipale pentru cele 12 județe riverane Dunării. Acestea vor fi distribuite în aproximativ 150 de localități dunărene.

În paralel, în parteneriat cu Global Water Partnership România, Asociația Mai Mult Verde demarează primul studiu privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre efectuat în țara noastră. În cadrul acestui studiu vor fi prelevate și analizate aluviunile de pe Dunăre cu scopul de a determina cantitatea de microplastic transportată de fluviu către Marea Neagră.

De asemenea, de-a lungul anului, vor fi create planuri personalizate de prevenire a deversărilor de deșeuri în fluviu și vor fi instalate două noi bariere plutitoare (pe lângă cele 4 montate până acum). Tot anul acesta va fi amenajat un traseu ecoturistic pilot care va include infrastructură de informare și de colectare separată a deșeurilor, dar și de agrement.

Programul Cu Apele Curate este o inițiativă Mai Mult Verde susținută de Lidl România. Strategia REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte, cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea designului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.

Demersul „Cu Apele Curate” a fost inițiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.