Eveniment

Acţiunea Naţională “Foc de artificii 2012/2013”

În conformitate cu atribuţiile şi competenţele stabilite prin lege, I.P.J. Teleorman este instituţia responsabilă pentru prevenirea, constatarea şi combaterea neregulilor în domeniul operaţiunilor cu articole pirotehnice, exercitând, la nivel naţional, controlul referitor la regimul tuturor operaţiunilor cu materii explozive. Astfel, vineri, 21 decembrie, în cadrul unui breafing susţinut de cms. şef Nelu Urziceanu, adjunctul şefului IPJ Teleorman, şi de către Viorel Peia, au fost prezentate situaţiile în care se pot comercializa materialele pirotehnice, precum şi riscurile la care se supun cei care le utilizează în mod necorespunzător sau ilegal.

Şi pe acest segment de responsabilitate Poliţia judeţeană este orientată în direcţia dezvoltării capacităţii de acţiune în sistem integrat a structurilor poliţieneşti, pentru diminuarea şi controlul fenomenului infracţional precum şi pentru protejarea intereselor legitime ale cetăţeanului.

Din datele şi informaţiile existente precum şi din analiza acţiunilor naţionale anterioare “Foc de artificii 2011/2012” şi “Importatorii 2012”, rezultă faptul că, deşi marea majoritate a societăţilor comerciale care au efectuat importuri cu articole pirotehnice au respectat prevederile legale în domeniu, au existat şi societăţi care, cu bună-ştiinţă, au eludat legea, comercializând către populaţie şi terţi intermediari, articole pirotehnice interzise.

Conform evidenţelor Inspectoratul General al Poliţiei Române, la nivel naţional, în perioada 2011 – 2012, un număr de 27 societăţi au efectuat importuri sau transferuri de articole pirotehnice, la cantitatea importată/transferată adăugându-se cea rămasă în stoc din anii precedenţi, la nivelul judeţului Teleorman fiind autorizate 5 societăţi care au drept de a desfăşura activităţi cu materiale pirotehnice, trei în Alexandria şi două la Turnu Măgurele.

Din experienţa anterioară, s-a dovedit că există cetăţeni care, contrar prevederilor legale, încearcă să achiziţioneze articole pirotehnice din categoriile celor interzise a fi folosite de către publicul larg, pentru a le utiliza în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, o parte dintre aceştia cumpără şi introduc în România artificii şi petarde din ţările vecine (Bulgaria, Ungaria, Polonia etc.) sau chiar mai îndepărtate (Spania şi Italia), acolo unde legislaţia este mai permisivă. Conform normelor legislative în vigoare articolele pirotehnice se clasifică în: Articole pirotehnice de divertisment, articole pirotehnice de scenă şi alte articole pirotehnice.

Articolele pirotehnice, trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Producătorul sau importatorul este obligat să elibereze cumpărătorului o declaraţie de conformitate pentru fiecare produs care se prezintă, la solicitare, organelor de control prevăzute în prezenta lege.

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 şi P1  pot fi puse la dispoziţia publicului  cu vârsta peste 16 ani.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

De precizat că  în categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minisori, inele de foc). Se interzice folosirea articolelor pirotehnice între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri; la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane; la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie,  pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.