Economie

Acțiune de control la angajatorii care folosesc în activitate substanțe cancerigene

Cancerul este considerat principala cauză a deceselor legate de muncă în UE. Anual, în UE 28 se înregistrează, conform estimărilor, peste 100.000 decese provocate de cancerul profesional, ceea ce reprezintă 53% din decesele determinate de accidentele de muncă şi de bolile profesionale împreună. În România, aproximativ 50 de mii de oameni mor anual din cauza cancerului. Se estimează că în anul 2011 s-au produs 4233 de decese din cauza cancerului profesional. Costurile directe ale expunerii la substanțe cancerigene la locul de muncă în toată Europa sunt estimate la 2,4 miliarde de euro pe an. Evident, se poate face mai mult pentru reducerea numărul de cazuri de cancer la locul de muncă, acest lucru însemnând intensificarea controalelor la societățile care folosesc în activitatea lor produse cancerigene.

Potrivit ITM Teleorman, toți oamenii pot fi expuși la agenți cancerigeni din când în când, ca de exemplu, la gaze de eșapament atunci când străbat străzi aglomerate. În cazul expunerii la locul de muncă, riscul de a dezvolta cancer este însă mult mai mare. Mulți lucrători sunt expuși zilnic, mulţi ani, la niveluri ridicate de substanțe cancerigene. Este important să se menționeze că expunerea la substanțe cancerigene în sine nu este, în general, singurul factor care contribuie la dezvoltarea cancerului la un muncitor. Pentru cele mai multe substanțe cancerigene, contează modul în care lucrătorul este expus, de exemplu, prin inhalare sau prin contact cutanat, la ce concentraţii și pentru cât timp. De asemenea, moştenirea genetică şi biologică a muncitorului şi stilul său de viață pot contribui la dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, expunerea profesională la substanțe cancerigene este un factor major de risc cancerigen și, prin urmare, sunt necesare soluții inteligente pentru a reduce expunerea la agenți cancerigeni la locul de muncă

Pentru a reduce pe cât posibil expunerea angajaților la substanțe cancerigene și pentru a evita accidentele de muncă care ar avea ca urmare îmbolnăvirea de cancer, în perioada ianuarie – martie 2017, ITM Teleorman va derula acțiuni de control în cadrul acțiunii de verificare a respectării prevederilor legale referitoare la expunerea lucrătorilor la agenții chimici cancerigeni .

Obiectivele acestei acțiuni constau în prevenirea accidentelor de muncă și a îmbolnăvirii profesionale generate de expunerea la agenții chimici cancerigeni și monitorizarea punerii în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securității și sănătății în muncă lucrătorilor expuși  la substante cancerigene.

Acțiunea de control se va desfășura la angajatorii care folosesc în activitate substanțe cancerigene, respectiv în agricultură, coafor, laboratoare de cercetare, construcţii, gaz, industria petrolieră, petrochimie, tratamente ale metalelor, transporturi feroviare, imprimerii, industria ceramică, industria textilă, industria materialelor plastice, activităţi care utilizează fibrele minerale şi artificiale, sectorul sanitar, industria lemnului. De precizat că acțiunea vizează în principal IMM-urile. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.