Economie

Acţiune de amploare la Zimnicea – Petre Pârvu: “Mergem la aproximativ 5000 de gospodării, să discutăm cu oamenii care au probleme cu achitarea taxelor şi impozitelor”

impoziteCarmen Dumitrescu

Problematica achitării taxelor şi impozitelor locale este una destul de presantă pentru majoritatea primăriilor din ţară. Însă, atunci când investiţiile depind exclusiv de sursele de venit interne, atunci este mai mult decât evident faptul că primarii trebuie să se implice pentru a-i determina pe oameni să ia în serios achitarea restanţelor, pentru că practica a demonstrat adeseori că în general rămân restanţieri tocmai cei care au resurse, dar sunt mai tentaţi să nu-şi ia angajamentele şi obligaţiile foarte în serios.

De aceea, începând de săptămâna trecută, la Zimnicea, primarul Petre Pârvu, împreună cu angajaţii instituţiei pe care o conduce a demarat o acţiune de conştientizare a importanţei pe care colectarea eficientă a taxelor şi impozitelor locale o poate avea asupra dezvoltării oraşului.

Mai ales că, potrivit declaraţiilor edilului, Zimnicea nu prea beneficiază de mult sprijin nici de la nivel central şi nici din fonduri europene, aşa că plata la timp a taxelor şi impozitelor locale poate fi esenţială pentru bunul mers al lucrurilor din oraş: “În momentul acesta are loc o acţiune pe care am demarat-o de vreo 10 zile cu toţi funcţionarii publici, mergem la aproximativ 5000 de gospodării, să dicutăm cu oamenii care au probleme cu achitarea taxelor şi impozitelor. Pe anul în curs, dar şi vorbim mai ales despre restanţe. Avem restanţe şi stăm foarte prost, ca multe dintre primăriile din România, cu gradul de colectare a taxelor şi impozitelor. La începutul acestei luni, procentul de colectare era de 40% la persoane fizice şi 45% la societăţi. Deci acţiunea  pe care am demarat-o a fost foarte bună pentru că am reuşit să-i determinăm pe mulţi să redevină conştienţi de necesitatea achitării acestor dări către primărie, o parte a oamenilor chiar au venit să achite datoriile. Dar, aşa din ce observăm şi noi în fiecare zi, trebuie să vă spun că aici se întâmplă ceva paradoxal. Pentru că pensionarii plătesc. Până la 31 martie ei beneficiază de reducerea de 10%, mai ales că ei aşa sunt învăţaţi, să îşi respecte angajamentele. Restul, şi în special cei care au bani, nu plătesc. Iar  eu nu cred că oraşul ăsta poate fi împărţit în şmecheri şi în fraieri, toată lumea trebuie să plătească, dacă e lege şi toţi trebuie să ne supunem normelor. Noi trebuie să colectăm taxele şi impozitele dacă vrem să facem canalizări, reţele de apă, trotuare, să asfaltăm străzi, să facem şcoli, să întreţinem spitalul. N-avem alte resurse. Singura sursă a oraşului sunt veniturile proprii. Legat de salarii nu am avut niciodată probleme iar în ceea ce priveşte investiţiile, chiar avem investiţii frumoase în derulare. Anul ăsta am asfaltat o stradă foarte importantă din oraş strada Cetăţii, am demarat în urmă cu 15 zile modernizarea  trotuarelor din partea de est a oraşului şi când încheiem investiţia asta trecem şi în partea de vest a oraşului şi intenţionăm să facem 150 de kilometri de trotuare. ”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.