Eveniment

Acoperişuri luate de vânt, copaci căzuţi şi gospodării inundate în Alexandria şi alte patru localităţi din Teleorman

vijeliiacoperis

 

 

 

 

 

 

Monica DUMITRESCU

Ploaia abundentă şi furtuna care s-au abătut duminică seara asupra câtorva localităţi din Teleorman au provocat în numai câteva ore pagube însemnate. La Alexandria rafalele de vânt au smuls acoperişurile a două blocuri, unul de pe strada Bucureşti, aproape de intersecţia cu strada Alexandru Ghica, celălalt situat la intersecţia străzilor Alexandru Ghica cu Mihăiţă Filipescu. Bucăţile din acoperişurile desprinse, şi într-un caz şi în celălalt, au aterizat peste autoturismele parcate în zonă. Mai multe cabluri electrice au fost şi ele smulse de vânt. De asemenea, doi copaci au fost puşi la pământ în municipiul reşedinţă de judeţ. Din fericire, nu a fost nicio persoană rănită. În mai puţin de o oră au căzut în medie 26 litri de apă pe metru pătrat, din acest motiv, câteva gospodării din zonele inundabile ale municipiului având de suferit.

Unele cartiere au rămas fără curent electric din cauza avariilor produse de vântul puternic la reţeaua electrică, însă nu pentru mult timp.

 

Tătărăştii de Sus, cea mai afectată localitate din Teleorman

Alte patru localităţi de Teleorman au fost afectate de ploile abundente căzute duminică seara. În aproximativ cinci ore, în intervalul orar 18.00-23.00, în localităţile Trivalea Moşteni, Perii Broşteni, Tătărăştii de Sus şi Tătărăştii de Jos au căzut nu mai puţin de 66 l de apă pe metrul pătrat. Au fost inundate zeci de gospodării din aceste localităţi. Cea mai afectată a fost însă Tătărăştii de Sus, unde a fost solicitată intervenţia detaşamentelor ISU pentru scoaterea apei din gospodării. Potrivit col. Mârlogeanu Remus, prim adjunct al inspectorului şef al ISU Teleorman, aproximativ 20 de ofiţeri şi subofiţeri de la Detaşamentele de pompieri Alexandria, Videle şi Roşiorii de Vede, au acţionat pe tot parcursul zilei de luni, cu 6 motopompe, o autospecială, 2 camioane, 2 bărci pneumatice, pentru scoaterea apei din gospodării şi reducerea pagubelor provocate de inundaţii în această localitate.

 

O nouă avertizare de cod galben de ploi în Teleorman

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, 28 iulie, o nouă avertizare de cod portocaliu şi cod galben de ploi şi furtuni, valabile pentru judeţele din sudul şi sud-estul ţării. Teleormanul se numără printre judeţele cu avertizare de cod galben de ploi. Potrivit ANL, codul galben este valabil pentru intervalul 28 iulie, ora 10.00 – 29 iulie, ora 10.00. În intervalul menţionat instabilitatea atmosferică va fi accentuată în special în jumătatea de vest a ţării, precum şi în zona de munte. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie în Oltenia, Banat, sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei şi vestul Munteniei. Cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 l/mp şi izolat 50 l/mp şi va cădea grindină.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.