Politic

Acelaşi tupeu şi la noi, şi la ei

Sorin Ovidiu Bălan

Încep să se îndesească momentele în care politicienii neagă pur şi simplu realitatea, cu o seninătate care jigneşte opinia publică.

Nu mai departe de zilele trecute, premierul Victor Ponta, o fost surprins de către camerele de luat vederi şi de reportofoanele jurnaliştilor când se adresa cu „fă” ministrului apelor, Doina Pană („Ce faci fă, Doiniţo, aici? Aveai chef de nişte inundaţii?”). Ce a făcut imediat premierul? A negat cu vehemenţă realitatea, motivând că un astfel de cuvânt nu face parte din vocabularul său. Imaginile însă sunt elocvente, iar cuvintele rostite de prim-ministru către Doina Pană se aud foarte clar.

Ponta însă nu este un unicat în a nega, senin şi cu tupeu, realitatea. Traian Băsescu, imediat după ce imaginile în care îi arde un dos de palmă unui copil, de i-a mutat acestuia fălcile, au fost date publicităţii, preşedintele a negat vehement că ar fi făcut aşa ceva. Deşi imaginile sunt, şi în acest caz, foarte clare.

Situaţia din Ucraina şi din jurul ei, care în continuare nu îi îngrijorează aproape deloc pe conducătorii noştri, a dezvăluit şi ea ieri că tehnica negării realităţii este larg răspândită printre politicienii din întreaga lume. Printre ei se numără şi Sergei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei.

Despre ce este vorba.

La începutul acestei săptămâni, OSCE a dat publicităţii o serie de fotografii puse la dispoziţie de Kiev, care dovedesc faptul că aşa numitele detaşamente de autoapărare înarmate până în dinţi şi foarte bine antrenate, nu sunt formate din cetăţeni rusofoni îngrijoraţi de soarta lor, cu care, aşa după cum pretinde, Moscova nu are nici o treabă, ci sunt de fapt unităţi speciale formate din militari profesionişti ruşi, intraţi pe teritoriul Ucrainei.

Ce spune senin Serghei Lavrov, întrecându-i de departe pe Băsescu şi Ponta ai noştri? Că fotografiile sunt trucate. Că singurul semn de identificare ar fi armele pe care le au aceşti combatanţi, adevărt, de fabricaţie rusescă, dar că asta nu înseamnă nimic. Peste tot în lume se luptă şi cu arme ruseşti şi nu sunt mânuite neapărat de militari ruşi.

De ce spun că Lavrov este mai tare decât mincinoşii noştri? Pentru că nici măcar nu se străduieşte să-şi argumenteze negarea realităţii. Nu bagă nici pixeli albaştri, nici alte subterfugii. Ci ignoră pur şi simplu evidenţa. Un militar rus, este fotografiat în timpul intervenţiei din Georgia, în 2008. Acelaşi militar apare în fotografiile făcute în timpul confruntărilor din 14 aprilie 2014 de la Slaviansk, Ucaina. Să fi dezertat el între timp din Armata Roşie, să se fi aşezat paşnic în Estul Ucrainei şi acum să fi fost aşa de tulburat de revoluţie încât a trebuit să pună mâna pe armă ca să-şi apere identitatea naţională?

Apropo de armă, rusească, evident. De unde o fi având-o? A păstrat-o ca amintire atunci când s-a lăsat la vatră?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.