Eveniment

Academicianul Dan Berindei a ţinut o lecţie de istorie la Alexandria – “Din păcate, nu am învăţat încă să sărbătorim şi să simţim în suficientă măsură Ziua Naţională”

Profesorii de istorie din întreg judeţul şi elevi din unităţile de învăţământ alexăndrene au avut prilejul de a participa la începutul acestei săptămâni la o lecţie autentică de istorie oferită de academicianul Dan Berindei, vicepreşedintele Academiei Române. Evenimentul s-a desfăşurat luni, 25 noiembrie, începând cu ora 11.00, în amfiteatrul Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul” din muncipiul Alexandria şi a fost dedicat zilei de 1 Decembrie Ziua Naţională a României. Alături de academicianul Dan Berindei, au stat prof. Luminiţa Pinţur, inspector şcolar de specialitate, preşedinta Filialei Teleorman a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, Ion Tăujan, profesor de istorie şi director al Colegiului Naţional “Al D Ghica” din Alexandria, iar printre invitaţi s-a aflat şi prof. Constantin Tânţariu, în dubla sa calitate de profesor de istorie şi director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional.

Mai întâi, istoricul şi academicianul Dan Berindei şi-a exprimat bucuria pe care o simte ori de câte ori se află în Teleorman, judeţ  de care se simte legat şi pe care îl poartă în suflet, precum şi dorinţa de a fi de folos acestei comunităţi.

“Trebuie să spun că vin aici cu multă bucurie. De altfel, sunt pentru a doua oară în această sală, la diferenţă, cred că, de vreo doi ani şi sunt cu multă bucurie, pentru că sunt legat de judeţul Teleorman. Sunt legat pot să spun de 300 de ani de acest judeţ şi îl port în suflet. Copilăria, tinereţea mea se leagă de Teleorman, aşa că sunt în mijlocul dumneavoastră cu multă satisfacţie, cu multă bucurie şi cu dorinţa de a vă fi cât s-ar putea de folos.

Istoricul şi academicianul Dan Berindei a vorbit apoi celor prezenţi despre semnificaţia Zilei Naţionale, dar şi despre faptul că românii, spre deosebire de francezi sau americani, nu acordă suficientă importanţă cinstirii zilei de 1 Decembrie care, în opinia sa reprezintă pentru români un moment de culme a dezvoltării istorice, care nu se ştie dacă se va mai repeta vreodată.

“Peste câteva zile sărbătorim Ziua Naţională a României. Din păcate, nu am învăţat însă să sărbătorim şi să simţim în suficientă măsură Ziua Naţională, după cum nu am învăţat încă în suficientă măsură să ne cinstim drapelu, care nu e numai un însemn la întrecerile sportive, ci este un însemn al acestei ţări, după cum poate nu am învăţat suficient să păstrăm în suflet această ţară şi să ne comportăm ca atare. Poate că şi acesta este rostul istoriei, de a lumina cât s-ar putea pe oameni, de a-i face să înţeleagă că sunt un inel într-o verigă nesfârşită care este intercorelată. Lanţul acesta este bine să fii conştient de el să înţelegem evoluţiile pentru a ne înţelege pe noi înşine şi pentru  a cunoaşte mai bine căile pe care trebuie să mergem mai înainte.

Suntem în preajma Zilei Naţionale a României. Ziua Naţională trebuie să reprezinte un punct de reper, un moment de sărbătorire. Să ne uităm la francezi, să ne uităm la americani. 14 iunie, 4 iulie sunt nişte date pe care ei le simt. Aşa trebuie să simţim şi noi că este 1 decembrie. Românii au schimbat de-a lungul istoriei datele zilei naţionale, ajungând, în final, la 1 decembrie. S-a ajuns la această zi care, în fond, repezintă un  moment de culme a dezvoltarii nostre istorice despre care nu ştim dacă se va mai repeta vreodata. Această zi naţională sărbătoreşte desăvârşirea, unificarea. E un moment solemn în viaţa fiecărui popor”, a spus istoricul. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.