Monica DUMITRESCU
Evaluarea Naţională se încheie miercuri, 29 iunie, cu proba la matematică. În Teleorman s-au înscris pentru susţinerea Evaluării Naţionale 2529 candidaţi. La prima probă, Limba şi literatura română, 80 dintre candidaţii înscrişi nu s-au prezentat.
Pentru cei mai mulţi dintre absolvenţii de clasa a VIII-a, matematica este cea mai grea probă. Cel puţin aşa arată rezultatele pe care elevii teleormăneni le-au obţinut cu aproximativ patru luni în urmă la simularea Evaluării Naţionale. Conform datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, la limba şi literatura română procentul notelor de cel puţin cinci a fost de 58,80%, însă la matematică doar 28,64% dintre elevii participanţi la simulare au reuşit să obţină notă de trecere.
Ca şi la proba la limba şi literatura română, candidaţii trebuie să se prezinte în sălile de examen până la ora 8.30. Examenul începe la ora 9.00, moment în care se deschid plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se susţine examenul. Supravegherea va fi asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba. În plus, sălile de examen vor fi supravegheate audio şi video.
Elevii au la dispoziţie 120 de minute pentru rezolvarea testelor.
Începând din acest an, lucrările, atât la limba română, cât şi la matematică, vor fi evaluate în alt judeţ. Măsura evaluării lucrărilor la Evaluarea Naţională în alte judeţe, decât judeţul de provenienţă, a fost luată după ce anul trecut a fost experimentat acest aspect la bacalaureat şi totul a decurs normal.
Rezultatele vor fi afişate vineri, 1 iulie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00-20.00 pot fi depuse contestaţiile. Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi afişate pe 5 iulie.
În procesul de evaluare a lucrărilor şi de rezolvare a contestaţiilor, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.
În cazul în care diferenţa între notele acordate de către cei doi profesori evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori, stabiliţi de preşedintele comisiei, iar nota acordată de aceştia, va fi nota finală.
Pentru a fi admisă contestaţia, diferenţa dintre nota iniţială şi cea finală trebuie să fie de cel puţin 0,5 puncte. Această condiţie nu este însă obligatorie şi pentru notele iniţiale mai mari de 9,5. Modificarea notei în urma contestaţiei poate fi atât în plus, cât şi în minus.
Candidatul şi părinţii/reprezentanţii legali ai candidatului minor pot solicita comisiei judeţene de organizare a evaluării naţionale să vadă lucrările proprii numai după afişarea rezultatelor finale după contestaţii. La vizualizarea lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.