Social

Abonamentele elevilor navetişti, decontate integral începând din 23 noiembrie

Monica DUMITRESCU

Decontarea integrală a abonamentelor emise de operatorii de transport rutier pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu se aplică începând cu 23 noiembrie 2016, data publicării în Monitorul Oficial şi, implicit, a intrării în vigoare a noilor prevederi legislative. Astfel, sumele per kilometru percepute în transportul rutier şcolar trebuie să se încadreze în valorile prevăzute în Hotărârea Guvernului 863/15.11.2016 pentru aprobarea Metodologiei de calcul şi stabilirea tarifului maxim/kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut în art. 84 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

În acest sens, tarifele maxime pentru abonamentele acordate elevilor pot varia de la 10 lei (fără TVA) pentru distanţa minimă de 3 kilometri la 174 de lei (fără TVA) pentru distanţa maximă de 50 de kilometri. Abonamentul se emite şi decontează pe distanţa dintre localitatea de domiciliu a elevului şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ.

Decontarea abonamentelor pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu se face pe baza următorului calendar: între 1 şi 4 ale lunii curente, elevii depun abonamentele emise pentru luna precedentă, între 5 şi 8 ale lunii curente, conducătorul unităţii de învăţământ transmite datele la inspectoratul şcolar judeţean, iar între 9 şi 10 ale lunii curente, inspectoratul şcolar judeţene transmite datele către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Ulterior, Ministerul Educaţiei virează fondurile necesare efectuării plăţilor.

Unităţile de învăţământ decontează doar abonamente lunare, nu bilete emise zilnic în contul unui abonament. Decontarea abonamentelor se face numai pentru perioada cursurilor. Abonamentele nu se decontează pentru perioada vacanţelor.

Abonamentele emise la un preţ care depăşeste tariful prevăzut de HG 863/2016 constituie contravenţie a operatorilor de transport. Tarifele maxime pentru abonamentele de transport şcolar sunt valabile până la 1 septembrie 2017. Ulterior, autorităţile competente în domeniu vor efectua o analiză amănunţită în vederea actualizării de Guvern a nivelului tarifelor în funcţie de noile costuri ale companiilor de transport.

Decizia Executivului face parte din măsurile de combatere şi reducere a abandonului şcolar, în condiţiile în care principala cauză o reprezintă costurile aferente participării la cursuri. Conform datelor existente la nivelul Ministerului Educaţiei, în anul şcolar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, până acum pentru naveta elevilor se deconta lunar suma de 150 000 lei. În Teleorman numărul elevilor navetişti este de aproximativ 1800.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.