Politic

Abateri constatate de Camera de Conturi la Primăria Cosmeşti – Autoturism cumpărat fără respectarea prevederilor legale şi carburant de aproape jumătate de miliard de lei peste norma admisă

Ca urmare a acţiunilor de control/audit desfăşurate de Camera de Conturi Teleorman, în anul 2016, a rezultat o serie de deficienţe care au avut ca efect producerea unor prejudicii în gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public şi privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale. Neregulile constatate au fost multiple, de la achiziţii nejustificate şi plăţi fictive, până la lipsa de interes pentru încasarea veniturilor proprii. Pe de altă parte, lipsa de claritate şi caracterul interpretabil al unor acte normative au avut un impact major asupra legalităţii şi regularităţii operaţiunilor supuse auditării sau verificării şi multe dinte abaterile constatate sunt rezultatul unui management defectuos asupra fondurilor publice.

Auditul financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale Unităţii Administrativ Teritoriale a Comunei Cosmeşti s-a desfăşurat în perioada 11.07.2016 – 29.07.2016, iar în urma acestuia, Camera de Conturi Teleorman a constatat unele abateri şi a dispus, totodată, măsuri şi recomandări menite să remedieze neregulile identificate.

În ceea ce priveşte calitatea gestiunii economico-financiare, urmare a verificărilor efectuate de Camera de Conturi Teleorman, s-a constatat faptul că, în perioada ianuarie 2013 – octombrie 2015, U.A.T.C. Cosmeşti a achiziţionat şi a decontat fără bază legală din bugetul local o cantitate de carburanţi de 76.397 litri în valoare totală de 447.658 lei, peste normativul legal ce reprezintă limita maximă – de 75 litri/lună/vehicul, pentru autoturismul din dotarea instituţiei. Suma estimată a abaterii, în acest caz, este de 556.000 de lei.

De asemenea, se mai arată în raportul Camerei de Conturi, U.A.T.C. Cosmeşti a achiziţionat în anul 2012, în baza unui contract de leasing financiar un autoturism Dacia Duster Prestige, fără respectarea prevederilor legale.

Potrivit datelor furnizate, prin Decizia nr. 46/24 mai 2013, directorul adjunct al Camerei de Conturi Teleorman a dispus stabilirea întinderii şi recuperarea prejudiciului constând în contravaloarea ratelor de plată achitate nelegal din bugetul U.A.T.C. Cosmeşti pentru autoturismul achiziţionat în leasing, în condiţiile în care achiziţia unor astfel de bunuri era interzisă expres, potrivit dispoziţiilor legale.

„De menţionat că, potrivit Sentinţei Tribunalului Teleorman nr. 1437/07.10.2014, menţinută prin Decizia civilă a Curţii de Apel Bucureşti nr. 7166/7.10.2014, acţiunea întreprinsă de U.A.T.C. Cosmeşti împotriva măsurii dispuse prin Decizia Camerei de Conturi Teleorman nr. 46/24.05. 2013, de stabilire a întinderii şi de recuperare a prejudiciului adus bugetului local al comunei Cosmeşti, a fost respinsă”, se arată în raportul dat publicităţii.

De asemenea, urmare a verificărilor efectuate s-a constatat faptul că, în anul 2015, în total dezacord cu hotărârile judecătoreşti expuse anterior, U.A.T.C. Cosmeşti a continuat efectuarea plăţilor din bugetul local, a ratelor aferente contractului de leasing financiar, în valoare totală de 14.622 lei.

 

Pe de altă parte, în perioada aprilie 2014 – iunie 2016, din bugetul local al comunei Cosmeşti, a fost achitat fără bază legală unei persoane angajate în funcţia de referent în cadrul U.A.T.C. Cosmeşti, un spor pentru complexitatea muncii reprezentând 25% din salariul de bază, acordat în vederea exercitării controlului financiar preventiv, în sumă brută lunară de 300 lei, în condiţiile în care, în perioada menţionată mai sus, această persoană nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite prin dispoziţie a primarului de a exercita controlul financiar preventiv. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.