Eveniment

A reînceput lupta pompierilor cu incendiile de vegetație uscată

Alertele repetate ale pompierilor și altor autorități referitoare la pericolul reprezentat de incendierea miriștilor și a vegetației uscate par să fie, an de an, ignorate de cetățeni. Odată cu încălzirea vremii, au început și intervențiile salvatorilor teleormăneni pentru stingerea unor astfel de incendii, cele mai recente fiind în localitățile Prundu și Măgura. Flăcările ce au cuprins vegetația uscată și resturile menajere prezentau pericol de propagare la locuințele și anexele gospodărești. Tocmai de aceea, reprezentanții ISU Teleorman solicită cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în respectarea normelor de prevenire a incendiilor.

Totodată, aceștia avertizează că, potrivit legislației privind protecția mediului, este INTERZISĂ arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

“Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore”, a mai transmis ISU Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.