Politic

A mai trecut o săptămână, prin Teleorman (9)

Liviu NEAGU
Sunt săptămâni și săptămâni, unele anoste, altele intense. Suntem obișnuiți să ne uităm pe scena politică și socială, să analizăm, să criticăm, să înjurăm, să huiduim și, sporadic, să aplaudăm actorii. Cu ochii îndreptați în față și în sus, am cam uitat să privim în jurul nostru și să dăm note și celor ca noi, oameni simpli, comuni, a căror forță colectivă mută munții din loc.
Fără a relua subiectul în sine, ultramediatizat în Teleorman, remarc și mă înclin în fața unui grup numeros de mămici care, ca niște leoaice ce își apără puii, au avut curajul, forța și energia să ia atitudine și să ceară dreptate. În parte, au reușit. Respect!
După ce, pe 18 ianuarie, în sfârșit, am stabilit și noi un record pozitiv în Teleorman, +22,5 grade la Turnu-Măgurele, iată că a venit și un episod scurt de iarnă, la pachet cu blocajele pe șoselele județului.
Mă întreb dacă, Doamne ferește, va mai fi o iarnă ca în ‘54, cum ne vom descurca, blocați în case, fiindcă am cam uitat să mânuim lopata, iar armata de azi e pe teatrele de operațiuni din afară, nu ca atunci, numeroasă și pretabilă la orice fel de munci? Dacă mai pică și net-ul, depresie colectivă.
În plan politic, primarii își continuă darea de seamă pe anul trecut și își conturează agenda pentru lunile care urmează.
Realizări poleite în 2022, planuri mărețe pentru 2023, toate sub deviza “noi suntem cei mai buni, votați-ne tot pe noi și în 2024!”.
E bine că-i cunoaștem și ne-am obișnuit cu ei, e rău că nu există concurență și n-ar strica niște provocări.
Mai nou, unii dintre primarii de comune cotcodăcesc pe Facebook: un proiect aprobat, o postare de fală. Dragilor, umpleți cofrajul cu ouă și după aceea mândriți-vă cât vreți, că umblă sărăcia desculță prin comunele pe care le păstoriți!
Și, în cazul unora, mai ușor cu aroganța demnă de “Culisele puterii”, sunteți totuși în slujba comunităților locale, deși aveți averea mai mare decât bugetul comunei.
Vă spun de ceva timp că, la cum arată lucrurile prin politica teleormăneană, în afară de PSD, PNL și, pe valul național, AUR, nu o să prea vedem altă culoare prin administrația locală.
Sunt oamenii scârbiți de politică, nu mai au încredere că pot schimba ceva, lehamitea i-a transformat în chibiți, dezamăgirea este așa de mare încât pasivitatea și absenteismul în ziua votului au luat locul implicării și clasicului “orice vot contează”?
Sunt întrebări de ale căror răspunsuri depinde calitatea clasei politice, nu doar din Teleorman, ci din toată România.
Îmi încerc norocul și, în numele decenței și maturității politice, mai fac un apel către Adrian Gâdea, președintele PSD, și Eugen Pîrvulescu, președintele PNL, să se așeze repejor la masa negocierilor și să deblocheze situația din Consiliul Județean Teleorman.
Dacă oamenii mai închid ochii la mici răfuieli politice, când vine vorba despre aprobarea bugetelor pentru funcționarea unor instituții vitale, printre care și spitale, nu prea mai este de joacă.
Duminică seara, la emisiunea “Culisele statului paralel” de pe Realitatea Plus, a avut loc o discuție “ca între fete”: Anca și Carmen, mai exact moderatoarea Anca Alexandrescu și teleormăneanca noastră Carmen Daniela Dan, fost ministru de interne, inclusiv pe tema evenimentelor din 10 august 2018.
Începuse bine, până s-a “băgat” Aurelian Bădulescu, enervant de confuz, după… ați văzut și voi, dezvăluiri și aspecte de culise. Subiectul “10 august” este foarte delicat și ar trebui abordat mai serios, iar intervențiile în direct ar trebui gestionate mai profesionist.
Noroc că a început un nou sezon din “Românii au talent” și mai strecoară puțină emoție în sufletele noastre. Pe bune, chiar avem români excepționali, de toate vârstele și din toate categoriile, semn că există potențial… și speranță.
Oare ce talente or avea politicienii teleormăneni? N-ar fi rău să-i descoasem și, pe cei mai talentați, chiar să-i facem vedete. Poate chiar un golden buzz.
Să ne recitim cu bine!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.