Politic

A mai trecut o săptămână, prin Teleorman (7)

Liviu NEAGU

A mai trecut o săptămână, prin Teleorman, sau, mai bine spus, a mai trecut aproape un an, prin Teleorman.
Și, așa cum este obiceiul, de ani și ani, primiți și de la mine un “La mulți ani!”!
Nu am scris nimic în preajma Crăciunului fiindcă această sărbătoare este despre credință, iubire și speranță, este bucurie și dăruire, este un simbol al bunătății fiecăruia dintre noi.
Nu am scris, dar am avut timp să petrec cu familia, aici îi includ și pe cei mai apropiați prieteni, să citesc și să mă uit la televizor. De ceva vreme, nu mai am răbdare să duc un film cap-coadă, așa că am tot butonat telecomanda până am dat de o figură cunoscută, chiar foarte cunoscută, și nu doar mie sau teleormănenilor, ci tututor românilor, ba chiar până și lui Donald Trump. Amintindu-mi că unul dintre materialele în care l-am invocat pe respectivul personaj a fost foarte citit, m-am gândit că acesta va fi subiectul ultimului editorial din 2022.
Însă, în momentul în care am început să-l scriu, mi-am dat seama că politicianul în cauză are atâta notorietate încât nu ai ce să mai completezi și nici să inventezi, deși foc ar mai fi fost să iasă ceva fum, așa că am procedat exact cum a făcut acesta la respectiva emisiune, între o varză la cuptor și câțiva cârnați la grătar, am rememorat momentele importante legate de el. Care el? Pentru cei care nu ați văzut emisiunea la Realitatea Plus, el = Liviu Nicolae Dragnea. Un nume care și astăzi dă fiori multora, un brand care a arătat că se poate plecând de jos, de aici de la noi din Teleorman, un tip care “nu și-a văzut lungul nasului” și a plătit scump pentru asta.
Ce a făcut bine sau rău pentru România când a ajuns sus, foarte sus? La fel ca mulți alții care au fost sau încă sunt cățărați în vârf… a făcut și bune și rele.
Ce a făcut bun sau ce trebuia să facă pentru Teleorman (fiindcă da, putea să facă mult mai mult pentru teleormăneni)?
Eh, aici sunt multe de povestit și amestecate.
Îl cunosc pe Liviu Dragnea de pe vremea când locuiam la bloc, pe aceeași scară; apoi am (re)devenit vecini locuind pe aceeași stradă, eu tot la bloc, el la casă; peste ani, iarăși vecini, ușă lângă ușă, în clădirea guvernului, eu secretar general adjunct al Guvernului, el ministru și vicepremier în guvernul Ponta.
Și mulți oameni politici, și nu numai, teleormăneni sau aproape din toate județele țării, au propriul istoric cu Liviu Dragnea. Fiindcă pe mulți i-a “făcut oameni”, pe unii chiar peste capacitatea și limitele lor; pe unii i-a inventat; pe câțiva i-a pedepsit; pe alții nici nu i-a mai băgat în seamă; pe cei mai mari i-o mai fi și trădat, spun gurile rele; însă, temut, admirat sau înjurat, Liviu Dragnea a fost un om “de cuvânt”, spun eu.
Nu vreau să ne prindă revelionul făcând biografia lui LND, așa că o să trec în revistă, la întâmplare, câteva nume, doar din Teleorman, care îmi vin în minte, legate de Liviu Dragnea: Viorica Dăncilă, Carmen Daniela Dan, Adrian Gâdea, Victor Drăgușin, Valentin Boboc și toți parlamentarii din Teleorman, cu tot cu “rudele” lor, Petrică Pârvu, Dănuț Cuclea, alți primari, viceprimari, directori… și mai tot neamul pesedist din județ.
Nu-i așa că omul a fost tare?
Recunoștință, e prea pretențios termenul; respect, prea greu în ziua de azi; dar un loc în CV-ul acestor persoane merită cu prisosință.
Mi-e teamă să arunc o întrebare, riscantă, fiindcă fiecare percepe sprijinul moral pentru un om în maniere diferite: câți i-au mai fost aproape atunci când i-a fost cel mai greu, adică în perioada cât a fost privat de libertate? Am specificat riscantă, fiindcă nici eu nu l-am vizitat pe Dan Diaconescu la închisoare, dar nu am uitat niciun moment ce a reprezentat, și încă reprezintă pentru mine.
Dar, să revenim, care o fi percepția lui Liviu Dragnea despre fiecare dintre aceștia și ce sentimente l-or încerca, astăzi, când este cu un picior în afara jocului, dar cu altul în culise.
În emisiunea respectivă, în care și-a etalat talentul de master chef, nu a avut desert – cică îngrașă, capitol la care Dragnea are un nou look, mai grizonant…, și nici alcool – se spune că dezleagă limba – câte o mai avea Dragnea de spus și despre cine?
Totuși, după ce și-a îndestulat invitații, a pomenit în fugă de Irina, la capitolul amintiri; s-a mândrit cu copiii; a mângâiat pisica și a făcut meniul pentru Paște, Liviu Dragnea a strecurat, pe sub mustață, faptul că la anul apare cu un nou partid și cu un program de salvare a României. Pare că nu se învață minte, sau…?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.