Liviu NEAGU
Săptămâna trecută a fost marcată de ziua de 1 decembrie, cu toată încărcătura și semnificațiile ei.
Ziua Națională este acel moment în care ne mai aducem aminte că suntem români și că suntem datori să vorbim frumos despre România, cu bune și cu rele. Fiindcă România suntem noi, fiecare dintre noi, cu bune și cu rele.
Fiind și balcanici, și latini ne agățăm de orice ocazie pentru a ieși în față.
Coroane, discursuri, defilare, steaguri tricolore, imnul național și cântece patriotice, uniforme militare, amestec de culori politice, oficialități și cetățeni la un loc, fasole cu ciolan sau cârnați, o tărie, ceva mai mult vin și câteva zile libere. Acestea sunt ingredientele clasice ale unui 1 decembrie reușit, nu doar în Teleorman, ci în toată țara.
Apoi, ne uităm spre perioada sărbătorilor de iarnă, pe etape: Sfântul Nicolae, cu nuielușă sau cadouri; tăiatul porcului, cu toate obiceiurile aferente; Nașterea Domnului – Crăciunul; Sfântul Ștefan; Anul Nou, cu urări de bine și planuri mărețe; Sfântul Vasile; Sfântul Ioan. Și cam gata. După care, începem un nou capitol și ne întoarcem la ale noastre… cele care dacă nu ne-au omorât, până acum, ne-au făcut mai puternici, vorba lui Nietzsche.
În contextul Zilei Naționale, a ieșit în evidență și Eugen Pîrvulescu, senator PNL de Teleorman, cu un mesaj dur și ferm pe Facebook prin care cerea ca UDMR să iasă de la guvernare și reitera că “Ardealul a fost și va fi românesc!”.
Postarea sa a generat reacții, comentarii și intervenții la televiziunile naționale din partea reprezentanților partidelor aflate la putere și, fie că se va zdruncina sau nu coaliția de guvernare, Eugen a animat finalul de săptămână și a punctat la nivel de imagine.
Tot în plan politic, singurul primar USR-PLUS din Teleorman s-a alăturat liberalilor, semn că PNL se gândește serios, de pe acum, la alegerile din 2024, când “partenerii” de guvernare de azi, PSD și PNL, vor fi dușmani pe față, fiindcă politica este pe voturi.
Chiar dacă au cu un primar în plus față de PSD, liberalii teleormăneni nu au câștigat nicio primărie de oraș în 2020, iar asta s-a resimțit și în rezultatul pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. Și, cum ora exactă se dă din municipiul reședință de județ, cred că ar cam trebui anunțat candidatul PNL pentru Primăria Alexandria, fiindcă Victor Drăgușin, rodat în campanii și cu experiență în administrație, nu este ușor de bătut, iar un candidat nou trebuie să se facă rapid cunoscut alexăndrenilor, care trebuie să vadă în el alternativa la ceva ce totuși funcționează, în pofida micilor cârcoteli pe la colțuri.
Instituțional, cel mai vizibil liberal teleormănean pare a fi prefectul Haralambie Epure, încă asociat cu imaginea unui tânăr om politic, serios și cu dorință de afirmare.
Depinde și de ce ținte își propune Eugen Pîrvulescu, pe câte fronturi vrea să lupte, cât este dispus să “joace” și de ce achiziții/transferuri va mai face în perioada următoare.
Despre Adrian Gâdea se aude că încearcă să mai recupereze din primarii care au trecut în 2020 de la PSD la PNL, dar cum guvernarea este comună, greu de crezut că va găsi alte metode “ortodoxe” de convingere în perioada următoare.
Pe la Cupa Mondială din Qatar, am văzut cu toții ce lecții ne oferă echipele cotate cu șanse mici, fiindcă în fotbal este ca în viață, orice este posibil: unele dintre consacratele competiției trimise acasă; outsideri în fazele superioare; suporteri în extaz, dar și în agonie; telespectatori mulțumiți că au cu ce să își umple timpul în perioada aceasta; microbiști români îngrijorați de evoluția bună a naționalei Elveției, principala noastră adversară în preliminariile pentru EURO 2024; idoli în declin și vedete în devenire…
Ca fapt divers, una dintre arenele pe care se desfășoară această grandioasă competiție, “Stadium 974” din Doha, cu o capacitate de 40.000 de locuri, singura fără sistem de aer condiționat în tribune, este construită din containere reciclate, evident în număr de 974, care este și prefixul internațional de apelare a Qatarului. La final, stadionul va fi dezasamblat, iar componentele sale vor fi reutilizate în țări în curs de dezvoltare sau mai există și varianta să fie demontat, transportat și reconstruit în Uruguay.
Asta da, aroganță. Poate prindem și noi ceva…
Să ne recitim cu bine!