Începând de marţi, 3 aprilie, a intrat în vigoare noua lege pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, potrivit căreia 40% din produsele agricole din piețele românești trebuie să fie autohtone. În acest sens, administratorii piețelor trebuie să se asigure că noua lege va fi respectată și să susțină producătorii autohtoni cu tot ceea ce au nevoie pentru a-și putea comercializa produsele în condiții conforme cu normele în vigoare.
„Începând de astăzi (n.r. marţi, 3 aprilie), intră în vigoare noua lege pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. Este vorba despre legea nr. 145/2014, lege căreia, în calitate de deputat, i-am acordat un vot favorabil, deoarece încă de la începutul mandatului am încurajat consumul de produse autohtone. Asta înseamnă că 40% din produsele agricole din piețele românești trebuie să fie autohtone”, a precizat deputatul ALDE de Teleorman, Calotă Florică Ică.
În forma modificată a legii, producătorii agricoli au obligaţia afișării la locul de vânzare a etichetei de produs, care conţine toate informaţiile. Eticheta produsului trebuie confecționată dintr-un material scris, imprimat, înscris la vedere, în mod vizibil, lizibil şi uşor de înţeles, care trebuie să conţină numele şi prenumele/denumirea producătorului; denumireaprodusului; localitatea de origine; data obţinerii produsului; preţul de vânzare.
Totodată, producătorii au obligaţia să afișeze vizibil la locul o copie după atestatul de producător și copie după fila din carnetul de comercializare vizată anual în cazul producătorilor agricoli persoane fizice, precum şi o copie după certificatul de înregistrare la registrul comerţului în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale.
Supravegherea afișării documentelor de către producătorii agricoli este în sarcina administratorului pieţei, iar neafișarea de către producătorii agricoli a etichetei de produs se sancționează cu avertisment sau amendă de la 100 lei la 500 lei.
În ceea ce priveşte atestatul de producător, acesta cuprinde informaţii privind numele, prenumele şi datele de identificare ale producătorului agricol, pe baza datelor din registrul agricol, are o valabilitate de şapte ani de la data emiterii si se eliberează, la cerere, de către primar, în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, persoanelor fizice care optează pentru desfăşurarea unei activităţi economice în sectorul agricol, pe baza datelor din registrul agricol. (Violeta Mocanu)