Social

A început sezonul meditaţiilor

Odată cu începerea anului şcolar, s-a dat startul şi meditaţiilor pe care profesorii le acordă în particular elevilor, evident contra unor sume de bani, deloc neglijabile, chiar dacă tarifele, cel puţin deocamdată, au rămas la nivelul anului trecut. Pentru profesori, şi în ultimii ani şi pentru învăţători, meditaţiile în particular reprezintă o importantă sursă de venit, cu atât mai mult cu cât majoritatea nu declară aceste venituri la fisc. Garda Financiară poate controla cadrele didactice doar dacă primesc reclamaţii pe numele acestora.

La nivel judetean, potrivit datelor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, anul trecut doar 12 profesori teleormăneni au fost înregistraţi cu venituri obţinute din meditaţii: 3 în Alexandria, 4 în Turnu Măgurele, 3 în Roşiorii de Vede şi 2 în Videle. În realitate, numărul dascălilor care acordă meditaţii contra cost este de ordinul sutelor. Tariful pentru o şedinţă care, de regulă, durează două ore variază între 25 lei şi 50 de lei, în funcţie de vârsta, nivelul sau numărul de copii care participă în acelaşi timp la şedinţă şi, nu în ultimul rând, notorietatea de care se bucură profesorul meditator.

Pe lângă faptul că se află în ilegalitate, nedeclarând conform legii veniturile suplimentare, mulţi dintre dascălii încalcă şi normele morale, obligând prin mijloace specifice propriii elevi să vină la meditaţie.

Tentative de reglementare a acestor situaţii au tot fost în ultimii ani, însă niciuna nu s-a concretizat. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a făcut recent câteva referiri la meditaţiile acordate de profesori elevilor în particular, vorbind despre fenomenul corupţiei din sistemul românesc de învăţământ. “Acolo unde meditaţiile nu sunt fiscalizate, atunci este evident vorba de corupţie. Mi se pare un conflict de interese să faci meditaţii cu elevii tăi. Profesorii ar putea să condiţioneze nota de participarea elevilor la orele în particular”, a spus ministrul.

Măsurile privind reducerea acestui fenomen se lasă însă aşteptate. Doar reducerea ponderii mediei generale obţinută în clasele V-VIII la 25%, în calcul mediei de admitere la liceu, măsură luată înaintea începerii anului şcolar 2013-2014, este insuficientă, dar poate reprezenta un prim pas pentru repunerea sistemului de învăţământ pe un făgaş normal. (M.D.)

One Comment

  1. Iulian BITOLEANU, Paul ENACHE, Ion POPA, BASARABESCU, la Anastasecu „scutura” bine elevii de bani-voit-nevoit!!!!Ia trecetzi pe la ei mai Garda Financiara!!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.