Economie

A început plata rentelor viagere

carnet-rentierAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început efectuarea plăţii primei tranşe din renta viageră aferentă anului 2014, pentru beneficiarii care şi-au vizat carnetele de rentier şi au avut deschise conturi bancare. Plăţile pentru ceilalţi rentieri vor fi făcute imediat ce se vor finaliza cele pentru rentierii cu plăţile prin bancă.

La nivelul judeţului Teleorman, 2.347 de teleormăneni şi-au vizat carnetele de rentă viageră, din 2.915 rentieri aşteptaţi să-şi ştampileze carnetele.

Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa, ori încheie acord cu investitorul (se aplică persoanelor care au solicitat obţinerea calităţii de rentier până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv). Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat sau pentru care s-a încheiat acord cu investitorul şi echivalentul a 50 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat. Pentru suprafeţele mai mici de 1 ha, suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.