Hotărârea privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a activităţii de voluntariat la nivelul municipiului Alexandria adoptată în consiliul local la sfârşitul săptămânii trecute a început să producă efecte. Potrivit reprezentanţilor primăriei, până acum au fost înregistrate 27 de cereri din partea cetăţilor care doresc să contribuie voluntar la acţiuni din diverse domenii organizate de primărie sau care doresc să se pună voluntar în slujba comunităţii prin realizarea unor proiecte personale. O comisie special constituită în acest sens, condusă de viceprimarul Ionuţ Neacşu, va evalua cerererile şi va emite procesul verbal de recomandare.
Primul contract de voluntariat a fost semant joi, 30 octombrie. Cererea profesoarei de muzică Alina Stoican, care şi-a propus să înfiinţeze şi să se ocupe voluntar de pregătirea unui cor de copii cu vârste între 8-14 ani care să reprezinte municipalitatea la evenimente culturale a fost aprobată. Fiind primul, contractul de voluntariat al Alinei Stoican a fost semnat într-un cadru festiv de primarul Victor Drăguşin, în prezenţa câtorva zeci de tineri la vârsta majoratului, pe care i-a îndemnat să trateze cu toată serioazitatea acţiunile de voluntariat în folosul comunităţii, prezentându-le şi avantajele pe care un contract de voluntariat îl poate avea în cariera lor viitoare, pe deoparte ca urmare a experienţei acumulate, pe de altă parte pentru că activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională.
Regulamentul recent aprobat prevede ca voluntarii, pe lângă participarea la diverse activităţi în folosul comunităţii, acţiuni umanitare, pentru protecţia mediului înconjurător, campanii de plantare arbori, acţiuni de curăţenie şi întreţinere a spaţiului public sau alte acivităţi de gen, să informeze Poliţia locală sau ADP-ul cu privire la parcarea autoturismelor pe spaţii verzi, depozitarea ilegală a deşeurilor, abandonarea vehiculelor pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat, dar şi cu privire la activităţi comerciale în spaţii neautorizate.
Alexăndrenii vor putea activa ca voluntari în domenii precum Protecţia mediului şi igienizare, Activităţi comerciale, Trafic rutier, Ordine şi siguranţă publică, Cultură Administrare, Căi publice, Evidenţă parcări, Tehnic Asistenţă socială sau alte domenii.
Relaţiile de voluntariat se vor desfăşura în baza unui contract de voluntariat încheiat pe o durată de 1 an care poate fi prelungit cu acordul părţilor. Selecţia şi recrutarea voluntarilor se va face de către comisia stabilită în acest sens de primar, împreună cu Compartimentul Resurse Umane, pe baza unui interviu, având la bază cererea scrisă a voluntarilor.
Activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.
La terminarea perioadei de voluntariat, municipiul Alexandria prin Compartimentul Resurse Umane va elibera un certificat nominal care să recunoască prestarea activităţii de voluntar precum şi aptitudinile dobândite, însoţit de raportul de activitate al voluntarului.