Eveniment

A fost publicată ierarhia judeţeană a mediilor de admitere în învăţământul liceal – 6 absolvenţi de gimnaziu teleormăneni intră cu media 10 la liceu

Monica DUMITRESCU

Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman a publicat vineri, 3 iulie, ierarhia judeţeană a mediilor de admitere în învăţământul liceal. Lista cuprinde în total 2785 de absolvenţi de gimnaziu de la toate unităţile de învăţământ teleormănene. Şase absolvenţi din Teleorman au obţinut media 10 în toţi cei patru ani de gimnaziu şi media 10 la Evaluarea Naţională, astfel că vor intra la liceu cu media de admitere 10. Doi dintre absolvenţii de 10 provin Şcoala Gimnazială nr. 3 Zimnicea, ceilalţi fiind elevi ai şcolilor: nr. 2 Zimnicea, nr. 2 Videle, “Mihai Viteazul” şi nr. 6 Alexandria.

Alţi doi absolvenţi de gimnaziu teleormăneni din acest an, de la Şcoala Sârbenii de Jos şi Şcoala “Ştefan cel Mare” din Alexandria, au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, însă media de absolvire a gimnaziului a fost cu câteva sutimi mai mică, şi aceştia având o medie de admitere de peste 9.90. În calcului mediei de admitere la liceu cel mai mult a contat media la Evaluarea Naţională (75%), media claselor V-VIII, având o pondere de doar 25%.

La nivelul judeţului Teleorman s-au înregistrat anul acesta în total 48 de absolvenţi de gimnaziu cu media claselor V-VIII de 10, însă 42 dintre aceştia nu au reuşit să obţină note maxime şi la Evaluarea Naţională, cea mai mare diferenţă fiind de peste 2 puncte.

În mediul urban unitatea de învăţământ cu cei mai mulţi absolvenţi de 10 este anul acesta Şcoala nr. 1 Videle (9 absolvenţi), pe locul al doilea, cu câte 4 absolvenţi de 10, situându-se două şcoli din Roşiorii de Vede: “Zaharia Stancu” şi “Mihai Eminescu”, iar pe locul al treilea Liceul Teoretic “Marin Preda” din Turnu Măgurele, cu 3 absolvenţi cu media 10 în clasele V-VIII. În mediul rural, Şcoala Gimanzială “Siliştea Gumeşti” are cei mai mulţi absolvenţi cu media 10 în clasele V-VIII (4 absolvenţi).

Din totalul absolvenţilor de gimnaziu teleormăneni, care au susţinut anul acesta Evaluarea Naţională, 584 au medii de admitere la liceu mai mici de cinci. Majoritatea au obţinut la Evaluarea Naţională medii mai mici de cinci, iar pe parcursul celor patru ani de gimnaziu au fost elevi de 5, maxim 6. Sunt însă şi elevi care pe parcursul anilor de gimnaziu au obţinut medii generale de peste 8, iar la Evaluarea Naţională nu au reuşit să treacă de 2,50. Cea mai mică medie de admitere la liceu în Teleorman anul acesta este 2,17.

Comparând mediile de absolvire a claselor V-VIII cu cele obţinute de elevii teleormăneni la Evaluarea Naţională se observă o tendinţă de supraevaluare a elevilor la clasă. În foarte multe cazuri mediile pe care elevii teleormăneni le-au obţinut la Evaluarea Naţională sunt cu câteva puncte mai mici comparativ cu mediile obţinute în clasele V-VIII, anul acesta înregistrându-se diferenţe chiar mai mari de 5 puncte.

Indiferent de media pe care o au, absolvenţi pot opta pentru un loc în liceu. Admiterea nu va fi o problemă pentru nimeni în condiţiile în care numărul locurilor din liceele teleormănene anul acesta, ca de altfel în fiecare an, depăşeşte numărul absolvenţilor de gimnaziu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.