Social

A fost lansat Programul de testare a hepatitelor virale în județul Teleorman / LISTA medicilor de familie afiliați

Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale din România a fost lansat marți în județul Teleorman. Campania de testare se va derula pe o perioadă de șase luni începând cu luna septembrie a acestui an, prin intermediul celor 28 de cabinete de medicină de familie afiliate și se va finaliza în luna martie 2023.

Prin proiectul LIVE(RO)2-SUD se va realiza testarea pentru hepatite virale a cel puțin 120.000 de persoane adulte (peste 18 ani) care au domiciliul în regiunile Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia.

Profesor Dr. Liliana Gheorghe – managerul Proiectului LIVE(RO)2-SUD, medic primar gastroenterologie și hepatologie la Institutul Clinic Fundeni, a explicat importanța acestui proiect: “După un an de la demararea campaniei de testare am reușit sa ajungem la aproape 100.000 de persoane. Cu suportul medicilor de familie implicați pană acum în proiect în cele șase județe unde campania s-a desfășurat sau este în curs, am reușit sa depistăm 2.165 de pacienți infectați cu virusul hepatitic B sau C. Observăm o prevalență medie de 2.18% până acum, raportat la numărul persoanelor testate în proiect, cu rate mai mici în județele Dolj și Prahova, de 1.90%, respectiv 1.97% și mai ridicate în județele Dâmbovița și Argeș, de 2.45%, respectiv 2,38%.  Conform datelor centralizate în aceste luni de campanie observam în toate județele un număr mai mare de pacienți cu virusul hepatitic B în populația activă până în 54 de ani. În ceea ce privește virusul hepatitic C, acesta este mai prezent la pacienții depistați de peste 54 de ani. Majoritatea persoanelor infectate nu sunt diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic”.

Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, a apreciat necesitatea acestui program, în special pentru comunitățile defavorizate din mediul rural. “Posibilitatea de a beneficia gratuit de programe de prevenire, depistare precoce (screening), de diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C este deosebit de importantă, în special pentru cetățenii din localitățiledin mediul rural, unde se află în prezent cei mai mulți oameni în dificultate, cu un nivel de trai la limita sărăciei. Atunci când cei mai buni specialiști se implică, când profesioniști devotați își oferă sprijinul comunității, iau naștere proiecte menite să miște lucrurile, să le impulsioneze și să aibă succes”.

Doctor Liliana Catrinoiu, coordonatorul județean al Proiectului LIVE(RO)2-SUD, a pus accent pe rolul medicului de familie în depistarea persoanelor infectate cu virusurile hepatitice. “Programul de screening al hepatitelor virale va aduce un real beneficiu populației din județul Teleorman, screeningul, ca parte a prevenției, este apanajul asistenței medicale primare, medicul de familie având cel mai important rol în prevenție, reprezentând specialistul la care pot apela persoanele pentru testare în vederea depistării precoce a unor afecțiuni grave, cum sunt și hepatitele virale. Susținem efortul depus de echipa de implementare a acestui proiect, medicii de familie afiliați vor folosi acest parteneriat pentru a da șansa cât mai multor pacienți înscriși pe listele lor, dar și persoanelor neasigurate sau din categorii vulnerabile, de a se testa pentru hepatite virale, iar cei depistați pozitiv de a beneficia de investigații și tratament corespunzător”.

În cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD sunt eligibile pentru a participa la programul de screening doar persoanele care au peste 18 ani  și domiciliul într-unul dintre județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt  sau Vâlcea. Nu sunt eligibile gravidele și persoanele lipsite de libertate.

Lista medicilor de familie afiliați se poate vizualiza pe site-ul ARAS, www.arasnet.ro, la secțiunea Noutăți. Afilierea medicilor de familie, precum și identificarea persoanelor vulnerabile care trebuie îndrumate spre testare se efectuează cu ajutorul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS), partener al Institutului Clinic Fundeni în acest proiect. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional  Capital Uman 2014-2020.

LISTA medicilor afiliați aici: https://arasnet.ro/wp-content/uploads/2022/09/LISTA-ENTITATILOR-DECLARATE-ADMISE-LA-DATA-DE-11-SEPTEMBRIE-2022..pdf

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.