Social

A fost aprobat cuantumul burselor pentru elevii din Alexandria

salariuMonica DUMITRESCU

Elevii performanţi şi cei cu situaţie materială precară vor primi şi în acest an burse. Consiliul local al municipiului Alexandria a aprobat în şedinţa desfăşurată joi, 23 octombrie, cuantumului burselor care vor fi acordate în semestrul I al anului şcolar 2014-2015 elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul reşedinţă de judeţ.

Potrivit proiectului de Hotărâre aprobat, cuantumul burselor ce vor fi acordate în acest semestru a rămas neschimbat comparativ cu anul şcolar trecut. Astfel, bursele de performanţă care se acordă elevilor care au obţinut un premiu la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor organizate de Ministerul Educaţiei, pentru cei care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educaţiei pentru competiţiile internaţionale şi pentru cei care au obţinut premii la etapele naţionale ale concursurilor cultural artistice, cu caracter sportiv sau tehnico-ştiinţific au rămas la valoarea de 100 lei lunar. Bursele de merit, în valoare de 70 lei/lună, vor fi acordate tuturor elevilor din unităţile de învăţământ alexăndrene cu media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior, iar bursele de studiu în valoare de 50 lei/lună elevilor proveniţi din familii cu un venit mediu lunar mic, cu condiţia să fi avut media generală peste 7 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior. Vor mai fi acordate burse de ajutor social în valoare de 40 lei/lună, la cerere unor copii din categoriile defavorizate (orfani, bolnavi etc.).

În cadrul dezbaterilor pe marginea acestui proiect, consilierul local PDL, prof. Alexandru Neacşu a propus un amendament prin care bursele de merit şi cele de performanţă să fie majorate cu câte 30 de lei. Înainte de votarea amendamentului propus, primarul Victor Drăguşin a atras atenţia că raportat la puterea financiară şi dimensiunea muncipiului Alexandria cuantumul burselor este unul ridicat. “La nivelul municipiilor şi oraşelor de talia Alexandriei noi avem bursele în valoarea cea mai mare. Dacă veţi aproba o mărire a burselor, trebuie în cadrul rectificării să tăiaţi de undeva”. Şi consilierul local, prof. Gina Curea a atras atenţia că prin majorarea cuantumului burselor de performanţă şi al celor de merit există riscul ca numărul elevilor beneficiari ai acestor burse să fie micşorat, ceea ce nu ar fi în regulă.

Amendamentul privind majorarea burselor a fost respins cu 10 voturi împotrivă, 3 abţineri şi doar 6 voturi pentru, în schimb proiectul în forma iniţială a fost aprobat cu unanimitate de voturi. “Nu puteam să votăm împotriva burselor pentru elevi”, a justificat consilierul PDL Florin Titirişcă faptul că opoziţia, în al cărei lider se erijează, şi-a dat girul pentru acest proiect în ciuda faptului că amendamentul privind majorarea burselor propus de pedelistul Alexandru Neacşu a fost respins.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.